Directeur Renée van Ingen tijdens een seizoensopening
Directeur Renée van Ingen tijdens een seizoensopening (Foto: Christopher A. Dominic)

Rijswijkse Schouwburg toont met actie veerkracht in moeilijke tijd

'The show must go on.' Queen zong het al in 1991, het jaar dat de Rijswijkse Schouwburg haar deuren opende. Nog geen dertig jaar later kwam Covid-19 en móchten shows niet meer doorgaan. Voor de Rijswijkse Schouwburg begon een roerige periode, waarin een beroep werd gedaan op de veerkracht van directeur Renée van Ingen en haar collega's. Lange tijd is het hen gelukt positief te denken en zich te voegen naar de omstandigheden, maar na twee jaar begint het wel moeilijk te worden. Toen in de persconferentie van 14 januari duidelijk werd dat de deuren voorlopig nog gesloten moeten blijven, kwam dat als een zoveelste klap. "Ik merk dat ik er een beetje murw van wordt. De rek is er na 22 maanden wel uit." Maar er zijn lichtpuntjes. Met een leuke actie deze maand probeert de schouwburg in contact te blijven met het publiek. Én het programma voor dit jaar staat zoals altijd gewoon op de website.

Debbie van Eijk

De verlenging van de lockdown voor theaters kwam vrijdag voor directeur Renée van Ingen niet als een verrassing. Een paar dagen eerder werkte ze aan de inleiding voor het jaarverslag. "Het viel me op dat we in seizoen 2020-2021 meer dicht dan open zijn geweest."
In het verleden lukte het nog goed om in mogelijkheden te denken. "Maar nu is alles geschilderd en gepoetst. Wat kunnen we nog? Naar ons idee zit het publiek niet op livestreams te wachten. Er wordt al zoveel aangeboden op Netflix. En de ervaring via livestream is geen theater. Elke voorstelling is uniek. Bovendien ontbreekt de interactie met het publiek. Om de kwaliteit te garanderen - camera's uit meerdere hoeken, mooie belichting - zijn livestreams vaak niet écht live. Op één keer na, met Sjaak Bral in een voorstelling die in alle theaters tegelijk werd gedaan. 'Wit konijn, rood konijn' heette het. De hoofdrolspeler kreeg de tekst pas in handen op het podium. Maar zoiets kost heel veel voorbereiding."

Voedselketen

Financieel is het tot nu toe allemaal te bolwerken. Er zijn NOW- en TVL-subsidies, of in elk geval de voorschotten; de structurele subsidie van de gemeente Rijswijk loopt door. "Maar we willen de prestaties leveren die daar tegenover staan. Het is een hard gelag om niet te kunnen doen waartoe je op aarde bent," aldus Renée. "Artiesten, visagisten, technici, producenten: dit is waar zij voor leven. Het is een voedselketen. Theaters hebben artiesten nodig en vice versa. Daartussenin zitten allerlei andere mooie vakgebieden. We houden elkaar in stand. Als het helemaal lam ligt, is de impact enorm."

Via de website rijswijkseschouwburg.nl kunnen mensen een eenmalige donatie doen, variërend van €1,50 tot €1000. Ook is er een trouwe club van theaterbezoekers die elk jaar een bijdrage geven, in ruil voor een aantal voordelen. "99% van die vrienden zijn vriend gebleven. Ondanks dat ze niet hebben gekregen waarvoor ze ons steunen. Dat laat zien hoe groot het cultureel hart is. Daarnaast zijn er bezoekers die hun kaartjes of geld van afgelaste voorstellingen niet terug hoeven, of hun vouchers in donaties omzetten. Het is hartverwarmend om dat te zien." Ze haalt even diep adem. "Aan de andere kant denk ik: ik wil jullie die voorstellingen gewoon voorschotelen, laten zien. Dat die avond uit echt een avond uit is." 

Programma

"Mijn oproep is vooral: koop kaartjes voor toekomstige voorstellingen. En dat je straks, als het weer mag, wel gaat. Als de artiesten weer mogen optreden doen ze dat graag voor een volle zaal." 


Lees verder op pagina 3

Sjaak was de trotse winnaar van de vakjury-prijs