Werner van Damme neemt al een mixer nadat hij Roderick bloemen heeft gegeven.
Werner van Damme neemt al een mixer nadat hij Roderick bloemen heeft gegeven. (Foto: RH)

Eerste Rijswijkse ondernemer die straks dagje wordt geholpen

Werken

Het team Economie van de gemeente Rijswijk, onder leiding van wethouder Werner van Damme, gaat een dag aan de slag in de Martinifabriek. Helpen werkruimtes bouwen en schilderen voor jonge of startende ondernemers. En dat allemaal in het kader van de Dag van de Ondernemer, vandaag, vrijdag 18 november’.

Door Robert Heijdemann

“Onze lokale ondernemers zijn belangrijk voor Rijswijk. Ze houden de economie draaiende, zorgen voor banen en dragen bij aan de welvaart van onze stad. Vooral in deze economisch zware tijden ,” vertelt wethouder Van Damme. De Martinifabriek is de eerste winnaar van de actie vanuit de gemeente om ondernemers in het zonnetje te zetten en letterlijk een handje te helpen. Tot 25 november kunnen ondernemers zich nog hiervoor aanmelden.

Sterke drank

Zeg je Plaspoelpolder, dan zeg je Van Grieken, Indola, Polydor en ook Martini, de drankfabriek. In de jaren zestig van de vorige eeuw vestigden zij zich in de Plaspoelpolder. Inmiddels herinneren alleen nog bedrijfsnamen op panden aan deze ondernemingen. De Martinifabriek stond al lang leeg toen Roderick van den Berg in 2013 het gebouw kon huren.

Toekomst bieden

“We begonnen met Kringloop Rijswijk om mensen aan een dagbesteding of vrijwilligerswerk te helpen. Met de opbrengst van de verkoop werden projecten opgestrart om te zorgen voor werkervaringsplekken. De Martinifabriek is een leer-werkbedrijf dat in staat is moeilijk plaatsbare groepen in de praktijk op te leiden. Tegenwoordig werken we nauw samen met de gemeente”, legt hij uit. “Ons doel is om binnen de Martinifabriek iedereen te helpen aan een toekomst. Voor velen is het werk hier een opstapje naar een regulaire baan. Ook zijn er bij ons in vaste dienst gekomen.”

Lege kantoren

Op de eerste etage van het gebouw zijn de voormalige kantoren. Roderick wil die gaan ombouwen tot betaalbare werkruimte voor startende, vaak jonge, ondernemers. “Eigenlijk wil ik graag begin volgend jaar de eerste bedrijfsjes verwelkomen. Maar er moet nog wel gebeuren. De medewerkers van de gemeentelijk afdeling Economie komen een dag helpen. Dat is ook leuk, omdat we elkaar dan beter leren kennen”.

Jubileum

Volgend jaar, in 2023, is Roderick precies 10 jaar actief in de voormalige drankfabriek. Een jubileum? “Ik denk niet dat we daar tijd voor hebben. We zijn met zoveel nieuwe initiatieven bezig. Onze mensen gaan ook de passages van Stadscentrum In De Bogaard schoonhouden. het buitengebied doen we al. Ook bemannen we de bewaakte fietsenstallingen in Oud Rijswijk en in De Bogaard. Onze missie is dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen om zichzelf te ontplooien. Voor komend jaar werken we met aan heel mooi nieuw project, maar daarvoor zijn nog niet alle vergunningen rond. Ik hoop erop dat in januari te kunnen presenteren.”