Anita Groener, Citizen and Blink, 'Prolonged by a hundred shadows' (2018), papier, garen en beschilderde takjes, diameter 110 cm. Collectie van de kunstenaar.
Anita Groener, Citizen and Blink, 'Prolonged by a hundred shadows' (2018), papier, garen en beschilderde takjes, diameter 110 cm. Collectie van de kunstenaar. (Foto: Museum Rijswijk)

Dit indringende kunstwerk wint Publieksprijs Papier Biënnale 2022

Cultuur

De winnaar van de Publieksprijs van de Papier Biënnale 2022 werd vrijdag 18 november bekendgemaakt: Anita Groener, een Nederlandse kunstenaar die in Dublin woont. Haar kunstwerk ‘Prolonged by a hundred shadows’ (2018) is zelfs aangrijpend voor de minder geoefende kunstkenner. Het thema van de takjes wordt al snel duidelijk als je ze van dichterbij bekijkt.

Dan onderscheid je in de beschilderde takjes talloze mensfiguurtjes. Wat ‘Prolonged by a hundred shadows’ uitbeeldt, is zowel actueel als tijdloos te noemen: op de vlucht zijn met achterlating van huis, haard, familie en geliefden. Ook dat is ‘transitie’, oftewel overgang: het thema van de Papier Biënnale dit jaar.


Detail van het kunstwerk. - Museum Rijswijk

De tentoonstelling Papier Biënnale 2022. Transition was te bezoeken van 26 juni tot en met 13 november. Hij trok een recordaantal bezoekers, 13.150 maar liefst. De bezoekers konden stemmen op hun favoriete kunstenaar. Anita Groener (1958) won met een overtuigende meerderheid van 5.530 stemmen, ruim een derde. De Publieksprijs houdt in dat er een solotentoonstelling van haar zal plaatsvinden in Museum Rijswijk. De bezoekers van Museum Rijswijk die haar werk eerder in het museum zagen, kijken daar enorm naar uit. 

Focus

Anita Groener (1958) is een Nederlandse kunstenaar die al jaren woont en werkt in Dublin. Ze exposeert door heel Europa en haar werken zijn wereldwijd opgenomen in museale en particuliere collecties. Sinds 2015 ligt de focus in haar werk voor een belangrijk deel op de dialectiek van thuis zijn en ontheemding. 

Gedwongen transitie

Sinds het begin van de mensheid trekt men over de wereld, soms uit eigen keuze, maar vaak ingegeven door honger, onveiligheid en oorlog. Meer mensen dan ooit zijn momenteel noodgedwongen op de vlucht met achterlating van huis, haard, familie en geliefden. Voor deze groep mensen is transitie een gedwongen werkelijkheid. Het confronterende aan dit kunstwerk is dat de takken vanuit de verte iets weghebben van prikkeldraad, waardoor je goed beseft dat deze mensen ‘opgesloten’ zitten in hun noodgedwongen verhuizing.

Iedereen gelijk

In ‘Prolonged by a hundred shadows’ laat Anita Groener de toeschouwer zien hoe kwetsbaar we allemaal zijn als mens. Het gebruik van het zwarte papier maakt iedereen gelijk waardoor je je eenvoudig kan vereenzelvigen met de mensen die met zware bepakking op weg naar het onbekende zijn.