Sinterklaas werd al snel wakker van het gezang.
Sinterklaas werd al snel wakker van het gezang. (Foto: Debbie van Eijk)

Veel drukker bij Sint in de Bogaard dan vorige editie

Cultuur

“Hoelang bent u al Sinterklaas?” Het was een van de vragen die aan de Sint werden gesteld in Bogaard Stadscentrum. Dat was een lastige vraag voor de oude man, die pas net wakker was en overweldigd door alle drukte. Gelukkig werd hij geholpen door (wnd.) burgemeester Bas Verkerk en een enthousiaste presentator. 

“Sinterklaas was altijd al Sinterklaas,” luidde hun antwoord. En zo simpel kan het zijn. Dat de populariteit van de Goedheiligman in elk geval niet afneemt, blijkt wel uit de enorme opkomst van gezinnen met jonge kinderen deze ochtend in de Prinsenpassage. Al om kwart voor 11 had zich aan beide ingangen een grote groep mensen verzameld. Om 11.00 uur stipt gingen de draaideuren open.


Zondag 20 november, kwart voor 11: drukte bij een ingang van de Prinsenpassage. - DvE

Middenin de passage, naast de roltrap naar MediaMarkt, stond de Sinterklaascaravan. Nieuw waren dit jaar de tribunes die er rondom stonden opgesteld. Dat was prettig, want het was volgens een omstander ongeveer drie keer zo druk als in 2021. Door de harde muziek die uit de speakers schalde, werd de Sint niet gewekt. Jammer, want hierdoor miste hij de tientallen dansende kinderen die voor de caravan stonden te dansen. Met soms heel mooie pasjes! Daar zaten zeker wat mogelijke toekomstige Pieten bij.


Vóór het wekken van de Sint werd er vrolijk gedanst. - Rodi.nl

Het duurde wat lang en sommige kinderen begonnen net onrustig te worden, toen om 11:18 de burgemeester naar voren trad en de microfoon bij de hand nam. Hij gaf aan dat Sinterklaas wel moe zou zijn, omdat hij de hele nacht op pad was geweest om cadeautjes te bezorgen. Op de vraag of de honderden aanwezige kinderen hun schoentje vannacht hadden gezet, werd dan ook volmondig “Ja!” geroepen.


Burgemeester Bas Verkerk (wnd.) en de presentator spreken tegen het publiek. - Rodi.nl

Al snel begon het wakker zingen van de Sint. De kinderen deden hard hun best, waardoor dat spoedig lukte. Slaperig deed de Sint het bovendeurtje van zijn caravandeur open, waarna zijn ogen groot werden van verbazing. Zoveel aandacht had hij deze ochtend duidelijk niet verwacht. Van de schrik vergat hij zijn kleding aan te trekken en stapte hij in zijn onderjurk naar buiten. 


Sint was heel verbaasd toen hij al die ouders, opa’s en oma’s en kinderen zag. - Rodi.nl


Sint was zó van zijn stuk, dat hij vergat zijn nette jurk aan te trekken. - Rodi.nl

De presentator herinnerde hem er vriendelijk aan dat hij tegenover de burgemeester wel netjes aangekleed moest zijn. Na wat vriendelijke woorden tegen alle ouders en kinderen, trok de Sint zich dan ook terug in de caravan om zich aan te kleden. Hij kwam terug met goed nieuws: alle aanwezige kinderen mogen vanavond hun schoen zetten. De kinderen juichten; in de naastgelegen Intertoys waren vlak daarna veel ouders aan het winkelen.


Sinterklaas nam voor iedereen de tijd en duwde zelfs dit kleintje even voort. - Rodi.nl

Sint, zijn Piet en een heel orkest van Muziekpieten trokken daarna door de Bogaard. Sint maakte met veel ouders en kinderen een praatje. Hij duwde zelfs een wandelwagen vooruit. Het werd nog een gezellige boel, waarbij de meeste aanwezigen zich zichtbaar vermaakten. 


Deze Piet mocht het grote boek van de Sint dragen. - Rodi.nl


Muziekpieten zorgden voor gezelligheid. - Rodi.nl


Ook buiten was het feestelijk. - Rodi.nl