In oktober betrok Joery Mooijman met zijn jonge en vlotte videoproductiebedrijf een ruimte in De Loods aan de Treubstraat in Rijswijk.
In oktober betrok Joery Mooijman met zijn jonge en vlotte videoproductiebedrijf een ruimte in De Loods aan de Treubstraat in Rijswijk. (Foto: JM)

Rijswijkse ondernemer wint FOTY-award voor Beste Starter 2022

Werken

Rijswijkse ondernemer Joery Mooijman heeft de Freelancer of the Year (FOTY)-award gewonnen. De award in de categorie Beste Starter werd vrijdag 18 november aan hem toegekend, tijdens een uitzending van de Ondernemer op New Business Radio. Met zijn bedrijf MOOIJMAN! is Joery gevestigd in de Loods aan de Treubstraat.

Joery Mooijman (27) woont sinds vier jaar in Rijswijk. Hij speelt al jaren musicals bij het Rijswijkse Jeugdtheater (Nieuw Rijswijks Theater, NuRT). In maart 2020 startte hij als ondernemer met MOOIJMAN!, zijn eigen videoproductiebedrijf. De timing had beter kunnen zijn: twee weken later ging Nederland in lockdown vanwege COVID. Zoals het een echte ondernemer betaamt, wist Joery zich aan te passen aan de omstandigheden: “Ik wilde toch doorzetten met mijn nieuwe avontuur en zocht alternatieven om mijn business op te starten.” Door de lockdown - met als nieuwe regel dat er slechts 30 personen aanwezig mochten zijn bij een afscheid - kwam er een explosieve vraag vanuit de uitvaartindustrie naar livestreaming van de uitvaartdiensten. Samen met een bevriende fotograaf, Erick Kicken van KVX Productions, zette hij een gehele livestreaming service op. Dat werd een groot succes bij zowel uitvaartondernemers als anders instanties.


Joery Mooijman vond het, met zijn theaterervaring, ‘appeltje eitje’ om een pitchvideo over zijn bedrijf te maken.

Joery: “Gelukkig ligt deze periode, net als COVID zelf, nu langzaam maar zeker steeds wat meer achter ons.” Het ging steeds beter met zijn bedrijf. In oktober nam hij zijn intrek in De Loods, een mooi verzamelpand in Plaspoelpolder met veel kantoorruimtes voor (startende) kenniswerkers. Die stap doet zijn bedrijf goed: “Ik mag opdrachten maken voor steeds toffere klanten in steeds grotere maten. Een voorbeeld hiervan is de livestream studio binnen T-Mobile Nederland die ik, via mijn netwerk, mocht helpen opzetten en produceren.” Het motto van MOOIJMAN!: “Wij produceren creatieve en originele videocontent. De tijd van video’s die geen impact maken, is wat ons betreft voorbij.”

FOTY-award

Hoe hij bij de FOTY-award kwam? “In september dit jaar zag ik een post voorbijkomen over ene FOTY-award. In een spontane bui klikte ik op de inschrijflink en meldde mijzelf aan. Als eerste opdracht werd ik gevraagd om minimaal 5 referenties over mijn werk te verzamelen. Zodra ik mijn netwerk in actie zette, had ik al gauw voldoende referenties binnen. Stap twee was om een pitchvideo te maken: appeltje eitje voor een videograaf met theaterervaring, gelukkig. Deze pitchvideo werd tevens gepubliceerd door de FOTY’s zelf, alsmede de publieksprijs bepaler op basis van de meeste views, likes en shares. Maar goed, daar lag mijn focus niet op.”


Joery Mooijman presenteert zichzelf op de finalistendag.

Uiteindelijk kwam ik in de categorie Beste Starter terecht als finalist. Tijdens een finalistendag op het Digital Experience Center van KPN kwamen alle finalisten bij elkaar om elkaars verhalen uit te wisselen en een masterclass LinkedIn for Business te volgen.” De climax vond vrijdag 18 november plaats. Joery kon er zelf niet bij zijn: “Ik zat sinds donderdag in Zuid-Afrika wegens een vakantie. Toch kon ik aanwezig door in te bellen en zo kon ik min of meer live de prijs in ontvangst nemen.”


Joery Mooijman (tweede van lins) tijdens de finalistendag op het Digital Experience Center van KPN.

Wat de award hem brengt? “Het meedoen aan deze awarduitreiking heeft mij vooral veel inspiratie en motivatie gebracht. Dit klinkt vast heel goedheilig, maar mijn intentie was nooit zozeer om te winnen. Ik geniet vooral van het kunnen delen van mijn verhaal en reis, om hopelijk andere te inspireren. En om tegelijkertijd zelf geïnspireerd te worden door verhalen van andere deelnemers.”