Matthijs Beke, projectleider Rijswijkse Energietransitie, krijgt veel vragen te beantwoorden.
Matthijs Beke, projectleider Rijswijkse Energietransitie, krijgt veel vragen te beantwoorden. (Foto: Robert Heijdemann)

Bewoners Strijp willen gezamenlijk warmtenet in de wijk

Algemeen Energie

Bewoners van De Strijp willen meer inzicht in de mogelijkheden van een gezamenlijk warmtenet voor hun wijk en wat daarvan de kosten zijn. Dat vragen zij maandagavond tijdens een druk bezochte bijeenkomst over de Energietransitie in Rijswijk van hun bewonersorganisatie aan Matthijs Beke, projectleider Rijswijkse Energietransitie.

Door Robert Heijdemann

Ook Mark Wit, wethouder Energietransitie en Duurzaamheid en wijkwethouder van De Strijp is aanwezig in de grote zaal van Sportpark Prinses Irene. Jacob Schot, voorzitter van bewonersorganisatie De Strijp is blij met alle belangstelling. Rijswijk moet, net als de rest van Nederland voor 2050 van het gas af zijn. Alleen in RijswijkBuiten is dat het geval. In de rest van Rijswijk zijn er al bewonersinitiatieven om dat zelf te regelen. Alleen of tezamen met een aantal buren.

Restwarmte

Op dit moment zien we dat de buizen van Warmtelinq, een collectief warmtenet met restwarmte uit de Rotterdamse haven, langs de Beatrixlaan worden aangelegd naar Den Haag . Eind 2023 moet dat klaar zijn. Het duurt dan nog 5 jaar voordat er in heel Rijswijk via een verdeelstation alle vertakkingen klaar zijn. Het collectieve warmtenet kan ook gebruik maken van geothermie, ofwel van warm water op 1,2 kilometer diepte. Rijswijk heeft geluk, want precies onder onze stad is op die diepte een groot meer met water van 110 graden.

75% moet meedoen

Alhoewel een collectief warmtenet aantrekkelijk is, zitten er ook haken en ogen aan. Niet in alle wijken is ruimte voor deze forse buizen. Leeuwendaal heeft veel smalle straten en boomwortels. De kosten worden ook bepaald door de mate waarin een huis is geïsoleerd. De bewoners van De Strijp willen graag een huisscan om daar inzicht in te krijgen. Tenslotte komt zo’n gezamenlijk warmtenet er alleen als minimaal 75% van de bewoners meedoet.

Eigen initiatieven

Matthijs Beke is sinds 2020 als projectleider aangesteld. Hij ziet dat er al veel bewoners zijn die zelf of met buren een warmtepomp installeren. Zoals het deel van Rijswijk westelijk van de Beatrixlaan voor 2030 afscheid van het gas moet nemen, staat het midden van Rijswijk voor 2030 tot 2040 en Oud Rijswijk voor 2040 tot 2050 op de planning. Naarmate er meer eigen initiatieven komen, wordt het steeds moeilijker genoeg draagvlak te krijgen voor een collectieve oplossing.

Veel onduidelijk

De ruim honderd bewoners van De Strijp, die aanwezig zijn op Sportpark Irene vinden dat er nog teveel open eindjes zijn. Teveel onduidelijkheden om een keuze te maken. En niemand die garandeert dat over vijf jaar de kosten niet hoger zijn. Zij hebben Matthijs Beke gevraagd om de mogelijkheid van een collectief warmtenet voor De Strijp uit te willen werken op basis van de inzichten van vandaag. Dan kunnen zij dat vergelijken met andere opties. Nu al is wel duidelijk dat er bedragen tussen de € 15.000 tot € 25.000 per huis nodig zijn.

Beter isoleren

Veel huizen hebben al het label A of B. Veel huizen hebben vanaf de bouw al spouwisolatie. Dat lijkt prima, maar volgens Matthijs Beke kan er in veel gevallen toch nog veel winst worden behaald. Je kan daarbij denken aan goede dak- en vloerisolatie. Ook levert het dichtmaken van kieren veel op. Bij een goed geïsoleerd huis kan je aan een CV-warmte van 50 graden genoeg hebben om je huis te verwarmen. Met een groot verwarmingsoppervlak, zoals bij vloerverwarming kan 40 graden al genoeg zijn. “Wat je niet verbruikt hoef je ook niet in te kopen”, zegt hij. Bij vertrek hebben de bezoekers, de bewoners van De Strijp, weer veel om over na te denken.