De internationale actie van Amnesty International werkt: 'Er komen activisten vrij, onrecht stopt!'
De internationale actie van Amnesty International werkt: 'Er komen activisten vrij, onrecht stopt!' (Foto: Bibliotheek aan de Vliet)

Partnerbijdrage

Ieder jaar komt Amnesty International rond 10 december in actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens. ‘Write for Rights’ heet die internationale actie van Amnesty. Deelnemers sturen honderdduizenden brieven naar autoriteiten. En dat werkt! Er komen activisten komen vrij, onrecht stopt!

Actie Bibliotheek en Amnesty: 'Schrijf een brief, verander een leven'

Je kunt op allerlei manieren meedoen aan Write for Rights, thuis, op school, met collega’s, vrienden, buren en familie. Bibliotheek Aan de Vliet in Rijswijk en Amnesty werken dit jaar samen om nóg meer mensen de gelegenheid te geven om mee te doen. Dit jaar schrijven we voor tien mensen die zijn opgepakt omdat ze meededen aan vreedzame demonstraties. Eén van hen is Aleksandra Skochilenko uit Rusland. Zij verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog. Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie'. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra is allergisch voor gluten, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Vraag om haar vrijlating!

Gerard Hendriks, directeur van de bibliotheek, opent op zaterdag 10 december om 10.30u de Write for Rights actie. Tot 16.00u kan iedereen die een brief wil schrijven terecht in de Bibliotheek, Generaal Eisenhowerplein 101 in Rijswijk. In de filmzaal van de bibliotheek kunt u, doorlopend, kijken naar korte indrukwekkende documentaires van Amnesty International. Schrijf je liever thuis, of op school bijvoorbeeld, dan kun je vanaf maandag 28 november een schrijfpakket ophalen bij de balie van de bibliotheek in Rijswijk. Je kunt de brieven zelf versturen, maar je kunt ze ook op 10 december af komen geven in de bibliotheek.