Sleuteloverhandiging voor het Huis van de stad Rijswijk. Van links naar rechts: wnd. burgemeester Bas Verkerk, wethouder Johanna Besteman, Gerard Hendriks (directeur Bibliotheek aan de Vliet), Patty Jacobs (directeur Trias), Denise van Zundert (directeur Welzijn Rijswijk), Aafke van der Werf (algemeen directeur Koninklijke Woudenberg), Ad van Steensel (Raad van Toezicht Welzijn Rijswijk) Ruud van Zijl (directeur Homij).
Sleuteloverhandiging voor het Huis van de stad Rijswijk. Van links naar rechts: wnd. burgemeester Bas Verkerk, wethouder Johanna Besteman, Gerard Hendriks (directeur Bibliotheek aan de Vliet), Patty Jacobs (directeur Trias), Denise van Zundert (directeur Welzijn Rijswijk), Aafke van der Werf (algemeen directeur Koninklijke Woudenberg), Ad van Steensel (Raad van Toezicht Welzijn Rijswijk) Ruud van Zijl (directeur Homij). (Foto: Christopher A. Dominic)

Feestelijke oplevering Huis van de stad Rijswijk met sleuteloverdracht

Het Huis van de stad Rijswijk is deze week feestelijk in gebruik genomen. Na ruim twee jaar renoveren is de eerste bouwfase afgerond. Op 9 mei is dit gevierd met de officiële sleuteloverdracht. 

Aafke van der Werf van restauratie-bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg en Ruud van Zijl van installatiebedrijf Homij overhandigden de sleutel terug aan wnd. burgemeester Bas Verkerk, wethouder Johanna Besteman (Welzijn, Cultuur, Onderwijs en Wonen) en de andere toekomstige ‘bewoners’ van Huis van de stad Rijswijk. Namens hen waren aanwezig: Patty Jacobs, Gerard Hendriks en Denise van Zundert (Trias, Bibliotheek en Welzijn Rijswijk).

Wie er komen 'wonen'

Het voormalig stadhuis aan de Generaal Spoorlaan is verbouwd naar een Huis van de stad met een nieuwe functie. Het wordt het vaste onderkomen van de gemeente Rijswijk, Trias, Centrum voor de Kunsten, de dagbesteding (’t Trefpunt) en het vrijwilligerscentrum (Rijswijk Doet) van Welzijn Rijswijk, de Bibliotheek aan de Vliet.

Iconisch gebouw

"We zijn er trots op dat we de sleutel weer terug ontvangen van het geliefde oude stadhuis," zegt burgemeester Verkerk. "Dit iconische gebouw was al een begrip in Rijswijk. Veel Rijswijkers hebben er dierbare herinneringen aan en zijn er getrouwd. We kijken er naar uit om samen met de andere drie organisaties het Huis van de stad weer hét ontmoetingscentrum van de stad te maken. Een plek waar iedere inwoner en bezoeker zich thuis voelt. Het kloppend hart van Rijswijk."

Goed bereikbaar

Wethouder Johanna Besteman (Welzijn, Cultuur, Onderwijs en Wonen): "Voor ons sluit de gezamenlijke huisvesting met de andere organisaties aan bij de hernieuwde positie van onze gemeente in de Rijswijkse samenleving: dicht bij de bewoner en goed bereikbaar voor iedereen."

'Een echt pronkstuk is de trouwzaal'

"Door samen te werken op een centraal gelegen plek bereiken we straks meer inwoners dan alleen. We zijn er trots op dat cultuur, welzijn en de gemeente op deze bijzonder plek samenkomen."

   Trias staat vanaf nu klaar om de cursisten, scholieren en andere betrokkenen in hun nieuwe onderkomen te ontvangen. Met hun intrek is de eerste fase van de renovatie bijna afgerond. De oude binnentuin van het pand is veranderd in een open ontmoetingsruimte. Verder is er een compleet nieuwe verdieping gemaakt in het souterrain. Hier vestigt zich in 2023 ook de Bibliotheek. Welzijn Rijswijk verhuist vanaf het najaar naar hun ruimtes, op de begane grond.

Trouwen

Een echt pronkstuk is de trouwzaal die is opgeknapt en bijna is voltooid. Rijswijkers kunnen naar verwachting na de zomer weer trouwen in het Huis van de stad en hun moment vastleggen op de iconische oude trappen. Op het dak van het atrium zijn zonnepanelen aangebracht en alle installaties zijn vernieuwd. Daarmee is het gebouw duurzaam en bijna energieneutraal. In het Huis van de stad komt ook een horecagelegenheid.

Bouwfase 2

Het Huis van de stad Rijswijk is nog niet af. De tweede fase is net van start gegaan. Momenteel worden de bovenste etages opgeknapt. Naar verwachting zijn die werkzaamheden in mei 2023 afgerond en verhuist de gemeente in september 2023 naar het Huis van de stad.

Open dag 11 juni

Voor belangstellenden die een kijkje willen nemen, zijn er de komende maanden rondleidingen. De eerste vinden plaats op 11 juni tijdens de Open dag van Trias. Inschrijven hiervoor kan via stichting-trias.nl/agenda/openbare-rondleidingen.