“De bijen zorgen door de vele bloeiende bomen en planten voor een topkwaliteit honing", aldus de tevreden imker Jasper de Vries.
“De bijen zorgen door de vele bloeiende bomen en planten voor een topkwaliteit honing", aldus de tevreden imker Jasper de Vries. (Foto: Robert Heijdemann)

Eerste honing geoogst in groen Pasgeld

“Een enorme hoeveelheid”, zegt imker Jasper de Vries, wanneer hij zaterdagmiddag de eerste honingraat met rijpe honing uit de bijenkast haalt. “zeker anderhalve kilo.” Hij staat in het groene Pasgeld, tussen de Vliet, de A4 en de Lange Kleiweg.

Robert Heijdemann

De imker is tevreden met deze eerste opbrengst: “Dat betekent dat hier een heel gevarieerde natuur is." Een aantal wijkbewoners zijn komen kijken, onder wie Ben Mulder en Elly Koole van de Werkgroep Pasgeld Natuurlijk. “Er leven hier ook veel vogels zoals kieviten, buizerds, lepelaars en zeven soorten vleermuizen. Ook hazen, konijnen, egels en een vos hebben hier hun leefgebied," vertelt Koole. “Al vele generaties is hier ook een sloot die een directe verbinding heeft met de Vliet. Hier komen in het voorjaar vissen paaien”, aldus Mulder.

   Van oudsher maakt Pasgeld deel uit van de groene buffer tussen Delft en Rijswijk. “Het is een mooi gebied voor inwoners van Rijswijk om te recreëren”, zegt Ben. De werkgroep pleit ervoor dit gebied niet te bebouwen maar te behouden voor de komende generaties Rijswijkers. De komende tijd groeit Rijswijk verder: er komen 10.000 woningen bij. Koole: “Al die nieuwe Rijswijkers hebben een groene ruimte nodig om een frisse neus te halen en te recreëren. Dat is nodig voor hun welzijn." Ook in Pasgeld rukt de verstedelijking op. Mulder: “Als dit gebied wordt volgebouwd gaat een historisch en groen gebied verloren voor de volgende generaties."


Raad kiest voor flexibel wooncentrum, azc blijft nog even

Vier opties waren er dinsdagavond tijdens de raadsvergadering voor het Rijswijks asielzoekerscentrum (azc). In alle gevallen zouden ze iets doen met het imago van de stad. Per 31 mei sluiten: hard, maar wel consequent. 'Gewoon' openhouden: het andere uiterste. Uiteindelijk koos de raad voor een gulden middenweg.

Debbie van Eijk

Per 31 mei 2022 moest het azc sluiten, zo luidde de afspraak van een halfjaar geleden. Het COA moest ervoor zorgen dat de bewoners tegen die tijd weg waren. De wil om het azc toch open te houden bleef in de maanden na het raadsbesluit echter nog flakkerend in leven. Dit doel gaf zelfs de doorslag voor het ontstaan van een nieuwe politieke partij in Rijswijk: ChristenUnie. En toen viel Rusland Oekraïne binnen: een nieuwe vluchtelingencrisis, na de Afghaanse in 2021, was een feit. Reden genoeg voor GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en PG&R om de discussie weer aan te zwengelen met een nieuwe motie voor openhouden, en het aanvragen van een spoeddebat op 19 april.

   Dit spoeddebat kende een anticlimax. Tijdens het debat bleek er niet genoeg steun te zijn: met mogelijk 22 stemmen tegen had de motie weinig kans. Ook was er nog veel onduidelijk over een mogelijke alternatieve bestemming van het azc-terrein aan de Lange Kleiweg. Daarom werd het besluit uitgesteld tot dinsdag 10 mei.

   Welke toekomstscenario's waren er mogelijk voor het azc-terrein? Op 2 mei kwam het college met vier opties, die varieerden van keihard sluiten per 31 mei tot openhouden. 10 mei werd al snel duidelijk welke optie de meest realistische was.

Lees verder op pagina 3