Hier, aan de Madame Curielaan/Einsteinlaan, hadden inmiddels twee supermarkten kunnen staan.
Hier, aan de Madame Curielaan/Einsteinlaan, hadden inmiddels twee supermarkten kunnen staan. (Foto: Groot Rijswijk)

Gemeente Rijswijk hield supermarkten tegen en riskeert nu miljoenenclaim

Algemeen

De gemeente Rijswijk weigerde vanaf 2018 mee te werken aan de ontwikkeling van twee supermarkten in Broekpolder, aan de Madame Curielaan en de Einsteinlaan. Nu moet de gemeente mogelijk meer dan 2 miljoen aan geleden schade terugbetalen aan de projectontwikkelaar.

De gemeente wilde geen op zichzelf staande supermarkten in Broekpolder, omdat dat niet nodig was. In RijswijkBuiten en het Havenkwartier mochten er wél zogeheten ‘solitaire’ supermarkten worden gebouwd, omdat de bevolking daar sterk aan het groeien is. Maar nieuwe supermarkten buiten het centrum, daar zag de gemeente Rijswijk geen heil in. Het zou winkelend publiek uit de huidige winkelcentra wegtrekken (Bogaard Stadscentrum, Oud-Rijswijk en Hendrik van Ravesteijnplein), en zo de leegstand daar vergroten. En die leegstand was, vooral in de Bogaard, al zo groot.


Behalve in het Havenkwartier en in RijswijkBuiten, zoals hier in Parkrijk waar de bevolking hard groeit en een Lidl komt, ziet de gemeente liever geen nieuwe supermarkten gebouwd worden buiten de winkelcentra.

Extra autoverkeer

Verder zouden de twee nieuwe supermarkten voor extra autoverkeer zorgen. En dat, vond de gemeente, was samen met het ‘versterken van de bestaande detailhandelstructuur’, belangrijker dan de financiële belangen van de vastgoedontwikkelaar. Laatstgenoemde kreeg geen inzicht in de financiële gevolgen die de gemeente in kaart liet brengen met een planschaderisicoanalyse.

Gemeente deed er alles aan om te voorkomen dat de supermarkten er zouden komen

Volgens de advocaat van de projectontwikkelaar heeft de gemeente Rijswijk er alles aan gedaan om te voorkomen dat die twee beoogde supermarkten er zouden komen. De gemeente nam eerst de vergunningsaanvraag voor de supermarkten niet in behandeling. Er zouden gegevens ontbreken. Daarna kwam de gemeente met een nieuw bestemmingsplan, waarin geen nieuwe detailhandel mocht worden toegevoegd aan de Madame Curielaan.

Miljoenenclaim

Hoewel de Raad van State, het orgaan dat in het geschil beslist, vindt dat de gemeente genoeg heeft onderbouwd waarom ze geen supermarkten wil aan de Madame Curielaan/Einsteinlaan, oordeelt ze ook dat de gemeente niet het recht had het bouwplan van tafel te vegen. De bestuursrechter vernietigde het besluit waarmee de gemeente die supermarkten via het bestemmingsplan weerde, maar hield de gevolgen ervan in stand. Door de supermarkten niet te kunnen ontwikkelen, heeft de projectontwikkelaar Tiberius volgens diens advocaat meer dan 2 miljoen euro misgelopen. Dat betekent mogelijk een miljoenenclaim aan het adres van de gemeente Rijswijk.

Bronnen: Vastgoedmarkt, Raad van State.