Hettie, Willem en Arnold. Het vlees werd met veel plezier geroosterd bij de Nieuw Benedictus-BBQ.
Hettie, Willem en Arnold. Het vlees werd met veel plezier geroosterd bij de Nieuw Benedictus-BBQ. (Foto: Debbie van Eijk)

Van Zilverschoon tot Huis te Landelaan: gezelligheid in Rijswijk op Burendag

Burendag verbond, op zaterdag 24 september; ook in Rijswijk. Op veel plekken maakten buren het gezellig met elkaar. Bijvoorbeeld in het Stationskwartier.

Door Debbie van Eijk

Dat Burendag verbinding brengt, blijkt wel uit een voorbeeld van Linda Heijnen aan de Huis te Landelaan aan het einde van de middag, tijdens de buurtbarbecue. Zij woont in de seniorenflat Nieuw Benedictus. Op 13 mei dit jaar opende Rijswijk Wonen daar een koffiekamer. Deze dient als ontmoetingsruimte voor de bewoners. Tegenover Nieuw-Benedictus staat een andere flat. Linda: “Vandaag kwamen er mensen uit die flat meedoen aan het Burendag-feest. Nu komen zij voortaan ook naar onze koffiekamer.”

Op het terrein waar de buurtbarbecue plaatsvindt staan deze zaterdag wat partytenten opgesteld en statafels. Het gegrilde vlees is al in de verte te ruiken. Tussen de vele senioren zit, in de grote partytent, een jong meisje; iemands kleindochter. Linda benadrukt nog eens hoe blij ze is met de Koffiekamer. Er wordt veel gebruik van gemaakt. “We houden hier bijvoorbeeld koffie-ochtenden en bingo.”

Zelf georganiseerd 

Deze Burendag is de eerste die de bewoners zelf hebben georganiseerd, met steun van het Oranjefonds. Ook Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk hebben hun steentje bijgedragen. En zo tegen het einde van de middag kan de balans wel worden opgemaakt: het was geslaagd. “We waren om 9 uur vanochtend al in de weer om alles klaar te zetten,” vertelt Linda. Op dat moment regende het pijpenstelen. “Daarom hebben we extra tenten geregeld.” 

Gelukkig werd het iets voor aanvang van het feest, om 14.00 uur, droog. Hierdoor konden de 45 buren die deelnamen aan het feest, alle spelletjes goed spelen: sjoelen, kletsen aan de hand van een kletspot, en een puzzeltocht. De puzzeltocht vond geheel plaats op het niet al te grote terrein tussen de flats en was een idee van Jerika, die uit het onderwijs komt en haar hand daarom niet omdraait voor zoiets. Het speuren leidde tot een woord: Stationskwartier, de wijk waar dit Burendag-feestje plaatsvindt. Vanaf 16.00 konden de senioren bijkomen, onder het genot van een lekker stukje vlees van de barbecue. Toen begon de zon zelfs te schijnen.

Voor meer Burendag-foto's, ook van RijswijkBuiten en Eikelenburg, zie pagina 13


Mooie en respectvolle herdenking Vrede van Rijswijk

Rijswijk stond weer even centraal, donderdagmiddag 22 september. Met sterke speeches, prachtige gedichten, en de fraaie klassieke klanken van het Strijkkwartet, werd in de Oude Kerk herdacht dat 325 jaar geleden de ondertekening van De Vrede van Rijswijk plaatsvond in het stadhouderlijke paleis Huys Ter Nieuburch.

Door Frans Limbertie

Het is iets na drie uur wanneer de Oude Kerk in de Herenstraat aardig vol begint te lopen met ambassadeurs uit verschillende landen, alle Rijswijkse wethouders, tal van raadsleden en andere genodigden. Met een persoonlijke begroeting van burgemeester Bas Verkerk aan de ingang van de kerk is er voor iedere bezoeker even kort wat aandacht. 

Nadat iedereen elkaar binnen heeft begroet en de vaste plaatsen zijn gevonden, worden ze verwelkomd door ceremoniemeester Mariëlle van den Berge, die haar gasten van deze middag introduceert. Na de openingsspeech van de burgemeester, die zulke klussen altijd met ‘speels gemak’ doet, is het de beurt aan de eerste spreker: professor James Kennedy.

Lezing

De hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht neemt ons in zijn lezing mee naar de historie van de Vrede van Rijswijk, maar blikt vooral terug met de kennis van vandaag de dag. Hij gaat terug naar eind zeventiende eeuw toen het verdrag in Rijswijk werd getekend en refereert aan het toen sterke bondgenootschap van Nederland met Engeland en andere landen. Kennedy vertelt dat het Verdrag van Rijswijk er in die tijd onder meer voor gezorgd heeft dat Nederlandse garnizoenen in het zuiden van België zaten, om te voorkomen dat Frankrijk richting Nederland zou trekken. 

"Je ziet in die tijd drie belangrijke verdragen in Nederland ontstaan: Nijmegen 1678, Rijswijk 1697 en Utrecht 1713. In 1697 was er heel veel vreugde in Nederland omdat de oorlog eindelijk voorbij was. Er werd muziek gemaakt, er werd gedanst en er waren vreugdevuren."

Lees verder op pagina 3

Jozias Aartsen deelde zijn eigen ervaringen met vredesonderhandelingen uit zijn tijd als minister en als burgemeester.