De leidingen van WarmtelinQ ter hoogte van RijswijkBuiten.
De leidingen van WarmtelinQ ter hoogte van RijswijkBuiten. (Foto: DvE)

WarmtelinQ bij Bogaard vertraagd

Aan de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van RijswijkBuiten is men volop bezig met werkzaamheden voor WarmtelinQ, de enorme pijpleiding die in de toekomst restwarmte zal vervoeren van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Het plan was dat er een eind verderop, bij de Bogaard, begin oktober zou worden gestart met graven. Maar dat gaat minstens een paar maanden langer duren.

Voor de werkzaamheden moet de Prinses Beatrixlaan worden afgesloten. Daarom moeten de ontwikkelaars met een verkeersplan komen. De maatregelen in dat verkeersplan zijn afgekeurd door de gemeente Rijswijk. De vergunning voor de aanleg is daarom nog niet verleend. Dat betekent dat de werkzaamheden aan de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van de Bogaard pas maanden later kunnen starten, naar verwachting eind 2022 of begin 2023. Wel worden de buizen vanaf begin oktober opgeslagen bij de Bogaard. Dat gebeurt bij parkeerlocatie P3.

Het is niet de eerste tegenslag voor opdrachtgevers Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Ook in Den Haag loopt de aanleg van WarmtelinQ vertraging op, door een bezwaarprocedure. Verder is het nog niet helemaal zeker of WarmtelinQ, behalve van Rotterdam via Rijswijk naar Den Haag, daarnaast ook van Rijswijk naar Leiden zal lopen.


Geld nodig voor intocht Sinterklaas

De organisatie van het Sinterklaasfeest in Rijswijk doet een oproep. Zaterdag 19 november tussen 11.00 en 16.00 uur wil de Goedheiligman met zijn Pieten een feestelijke, muzikale tocht door Rijswijk maken. Maar om dat mogelijk te maken, is er wel geld nodig. De intocht in Rijswijk wordt volledig georganiseerd door burgers. Zij hebben ongeveer €6000 nodig voor bijvoorbeeld verkeersregelaars, beveiliging, ‘Muziekpieten’, een verzekering en lekker strooigoed, zoals pepernoten. Doneren kan online (https://bit.ly/3rePHLC) en is mogelijk vanaf 5 euro. Hiervoor moet het bedrag op ‘anders’ worden gezet. Op de donatiepagina wordt ook de route bekendgemaakt.