(Vervolg voorpagina)

"Men vond het fantastisch dat de vrede was bereikt. Het is het waard om daarvoor te blijven strijden, ondanks alle moeite om daar te komen. Vrede was ons doel en zal dat altijd moeten zijn”, aldus Kennedy.

'Bruggen bouwen nu hard nodig'

Na het door het Strijkkwartet vlekkeloos gespeelde Air van Johann Sebastian Bach is het tijd voor de speech van Jozias van Aartsen, naast oud-burgemeester van de hofstad ook voormalig minister van Landbouw en Buitenlandse Zaken.

Veel van wat Van Aartsen in die laatste functie heeft meegemaakt zit in zijn speech verwerkt. Ondanks dat deze speech serieus is, onder meer over zijn persoonlijke ervaringen met de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright ten tijde van de Kosovo-oorlog, is zijn betoog ook doorspekt met verhalen over de goede banden die hij met oud-presidenten Bill Clinton en Barack Obama onderhield. Van Aartsen maakte uiteraard ook een link naar de oorlog in Oekraïne. “Toenadering zoeken, praten en bruggen bouwen, dat is nu hard nodig. Laten we hopen dat vertegenwoordigers ergens in de wereld elkaar treffen, en dat dat zal leiden tot een nieuwe vredesconferentie. Ook voor de toekomst van onze kinderen. Laat ons staan voor vrijheid en democratie, altijd en overal.”

Na de gedichten van de drie Kinderrechtenambassadeurs en de afsluitende woorden van burgemeester Verkerk is er voor de gasten nog gelegenheid om na te praten in de tuin van museum Rijswijk, waar de tentoonstelling ‘Vrede van Rijswijk' is te zien.