Curieus

Afgelopen zondag was mijn kleindochter van vier op bezoek. Zij was bij hoge uitzondering – eigenlijk ook noodgedwongen, want alleen thuis blijven was geen optie - meegekomen met haar broer, mama en papa. 

Amper binnen en aan de limonade die oma op verzoek had ingeschonken zei tegen me: ‘Stomme opa.’ Ja, dan begrijp ik direct waarom je bij hoge uitzondering op bezoek komt, nou, voor vijftig procent dan; de andere helft betreft oma en laat die nou lief zijn, al was het maar vanwege de koekjes en snoepjes en meelopen naar de speeltuin, speelgoed opzoeken en weer opruimen. Ikzelf zou ook niet naar een opa gaan die stom was of is. Geen trek in. Als vierjarige kun je met een stomme opa uiteraard geen intellectueel gesprek voeren. In deze tijd is daar namelijk grote behoefte aan bij schoolgaande kinderen. 

In de dorpssupermarkt was ik binnengewandeld om boodschappen te doen. Niet veel, maar toch. En juist daar heb je mandjes voor. Niet een karretje voor een pak filterkoffie en dan in de rij staan voor de kassa. Met het mandje met boodschappen stond ik geduldig te wachten. Twee dames voor me stonden ook te wachten. Tijd voor een gesprek tussen die twee. ‘Zeg Els, ik hoorde dat Wimpie van Willy, die van die grote rottweiler, vreemd gaat met Geraldine van Gerry, je weet wel, die van het café op de hoek. Nu schijnt het dat die Willy en die Gerry ook niet al te netjes zijn. Ik hoorde dat van Wouter die het van zijn schoonvader had gehoord. Nou heeft Wouter een jonge schoonvader, naar het schijnt, en die wil ook nog wel es bij een ander te gast gaan, begrijp je wel.’ ‘Het is wat Miep. Goed dat je het vertelt. Er gebeurt van alles in de buurt. Kom meid, we kunnen afrekenen.’

Toen ik gisteravond het licht wilde uitdraaien om naar bed te gaan, zag ik de buurman van even verder slingerend de straat ik komen rijden, op zijn bromfiets. Alhoewel, van rijden was amper sprake. Voor het rijbewijs zak je onmiddellijk, zoals hij reed. Met een lullig gangentje kwam hij in z’n eigen tuin tot stilstand. Althans, hij lag in zijn heg en de bromfiets er naast. Tijd om naar bed te gaan, na zo’n dag.