De overhandiging van het gerestaureerde werk in beeld> Van links naar rechts: Henk Bart, Mathilde Kors en de zoon en schoondochter van kampcommandant  Jan Hobo.
De overhandiging van het gerestaureerde werk in beeld> Van links naar rechts: Henk Bart, Mathilde Kors en de zoon en schoondochter van kampcommandant Jan Hobo. (Foto: Evert Ruis)

Groepsportret bewakingspersoneel terug in Fort Benoorden Purmerend

Algemeen

ZUIDOOSTBEEMSTER - In 2020 kreeg het Waterlands Archief een bijzondere schenking, namelijk een groepsportret van het bewakingspersoneel van de strafinrichting Fort Benoorden Purmerend. Deze was in augustus 1945 getekend door Wilm Wouters, een van de geïnterneerden. De tekening, met 16 personen, is gerestaureerd en er is een start gemaakt met de identificatie van de afgebeelde personen. Dinsdagmiddag 10 mei werd het portret door Mathilde Kors, plaatsvervangend archivaris van het Waterlands, overhandigd aan Henk Bart, directeur van Wijnimport J. Bart. Saillant detail was dat de zoon en schoondochter van toenmalig kampcommandant Jan Hobo aanwezig waren. Bij de zoon hing de tekening jarenlang thuis aan de muur.

Cees de Groot, coördinator digitalisering van het Waterlands Archief, gaf een toelichting over de maker en de geschiedenis van het portret. Hij vertelde onder meer dat ook enkele ’foute’ kunstenaars in het kamp zaten, waaronder Wilm Wouters zelf. Het was juist Wouters die het plan opvatte om de bewakers te portretteren.  Op het portret staan zestien personen. De namenlijst, op de achterkant, was niet goed meer te lezen. Het is gelukt om achter veel namen en gegevens te komen. 

Aanvankelijk was het werk aangeboden aan de Vereniging Historisch Purmerend (VHP). Hier kwam het niet tot zijn recht, waarna het Waterlands Archief in beeld kwam. En nu is het portret dus weer op de plek waar het 77 jaar geleden gemaakt werd. Anders gezegd: het is na een lange reis terug op de plek waar het hoort. Henk Bart vertelde dat een replica van het werk een prominente plaats krijgt in de hal van zijn bedrijf. “Het zou doodzonde zijn als het origineel hier komt te hangen. Het klimaat hier is immers niet optimaal voor zo’n historisch document.”

Cees de Groot (Waterlands Archief) gaf uitleg.