Cor (links) en Carel Langeveld.
Cor (links) en Carel Langeveld. (Foto: aangeleverd)

'Nu is de Purmer wel in beeld'

PURMER - Aan tafel met Carel en Cor Langeveld, respectievelijk 84 en 73 jaar oud, broers uit een gezin van 10 kinderen. De familie was genoodzaakt te verhuizen uit de Buikslotermeer vanwege de Amsterdamse woningbouw en streek neer in de Purmer. Carel ging in 1963 boeren op boerderij De Witte Haan, Cor en zijn vader begonnen twee jaar later op de Oosterweg E3. Ook zussen uit het gezin Langeveld zijn in de Purmer gaan wonen en werken. Beide broers waren melkveehouders en hielden schapen. Carel specialiseerde zich bovendien in fokstieren, Cor had er een veehandel naast. Inmiddels wonen Carel en Annie al jaren in Edam, Cor en Nel gingen naar Middenbeemster.

Purmers Cor en Carel Langeveld vertellen over 'hun' polder

De mooiste herinnering 

Carel: "Tja, de mooiste herinnering aan de Purmer? Daar vraag je me wat. Alles is daar mooi, maar als ik dan wat moet zeggen dan is het toch wel het vrije wonen en het enorme uitzicht vanaf de boerderij, geweldig.’ Cor vult aan: ‘Het was werken op de beste grond die je je kan voorstellen. Niet alleen voor de veehouderij, maar ook voor de akkerbouw. En het wonen was er erg rustig."

De toekomst 

De broers zijn nogal eensgezind pessimistisch als de blik naar voren geworpen wordt. Cor geeft aan dat hun vader het al zei: "De Purmer gaat eraan door woningbouw en industrie. En vergeet de projectontwikkelaars niet!’ Carel duikt in de historie en noemt de actiegroep Houd de Purmer Groen die in de jaren zeventig opkwam voor de agrariërs en streed tegen bebouwing. ‘Edam-Volendam wil industrie en woningbouw en dus dreigt er weer een deel van de polder te verdwijnen."

De driedeling 

De familie Langeveld heeft jaar na jaar bestuurlijke veranderingen meegemaakt. De Purmer valt onder drie gemeentes: Edam-Volendam, Waterland en Purmerend. "Ik ben van mening dat de gemeente Edam-Volendam nu eigenlijk net zo doet als het dominante Purmerend. Mijn ervaring is dat het zogenoemde ‘voorkeursrecht gemeenten’ gestimuleerd is door Purmerend en dat onze gemeente dat nu heeft overgepakt,’ aldus Carel. Hij vervolgt: ‘Op de Oosterweg en Edammerweg is er geen glasvezel. Misschien komt dat ook wel door de opdeling in drie gemeentes."

Cor: "Ik wijs ook nog op de gemeentelijke verschillen. De ene gemeente wil meer groen houden dan de ander. Edam-Volendam wil bebouwen, maar Waterland heeft voorkeur voor groen. Het valt mij op dat de Purmer niet gezien werd als deel van de gemeente Edam-Volendam. Maar nu is het gebied wel in beeld…"

Vieren van 400-jarig bestaan 

Het hele jaar 2022 staan tal van evenementen op de rol. Carel en Cor noemen de Purmer feesten en Purmer Belang dat in 1916 werd opgericht om in eerste instantie de dijken en waterhuishouding te beschermen. Ook werd belangenbehartiging van eigenaren en gebruikers van landbouwgrond een belangrijk doel. "Wij zijn door de inspanningen van Purmer Belang een hechte gemeenschap geworden’ merkt Carel op. Cor noemt de contacten die de Purmer Feesten brachten en daardoor de verbondenheid met elkaar. De blikken dwalen af naar het schilderij waarop boerderij De Witte Haan staat afgebeeld. ‘We hebben wat te vieren, zijn er blij mee."


Yvonne Jonkman

Afbeelding