Een goed gesprek bij de NV Purmerend.
Een goed gesprek bij de NV Purmerend. (Foto: Els Broers)

Talkshow vertelt verhaal achter ondernemers

REGIO - De regio Purmerend/Waterland beschikt sinds een paar jaar over een eigen ondernemerstalkshow. Drie keer per jaar is het podium van Theater de Purmaryn gevuld met diepgaande gesprekken met ondernemers. De verrassende en menselijke invalshoeken in deze gesprekken maken de (gratis toegankelijke) talkshow voor veel mensen interessant, niet alleen voor ondernemers. De hosts Jaap Sluis en Rosalie Smit leggen graag uit waarom. En wie het zelf wil ervaren kan zich nog aanmelden voor de volgende editie op 20 juni.

Jaap is oud-journalist en had zijn focus gelegd op bedrijven. “Ik werd altijd gefascineerd door de verhalen van ondernemers en merkte ook dat er interesse voor was”, vertelt hij. “Ik wilde die verhalen uit de sfeer van het betaald halen, uit de advertorial-sfeer van; het is allemaal fantastisch en geweldig. Want heel veel ondernemers liggen ook wakker en hebben zorgen. Dat concept sloeg aan in Haarlem waar we 15 jaar geleden startten. We merkten ook dat we een veel breder publiek trokken dan wat normaal op ondernemersevents af komt. Zoals studenten, mensen van de gemeente, mensen uit het bedrijfsleven of mensen die voor zichzelf willen beginnen. Omdat ze de verhalen interessant vinden. En omdat ze na afloop in de foyer gewoon een praatje kunnen maken met één van de geïnterviewden.”

Laagdrempelig

 “Het is laagdrempelig”, vervolgt hij. “Om half vijf starten we met koffie, van vijf tot zes spreken we met vier ondernemers, en dan gaan we aan de bitterbal en een borrel. Je kunt er simpel netwerken, de gasten bevragen. En met het avondeten ben je weer thuis. Het kost dus weinig tijd om toch even wat leuks te ervaren. Voor drukke ondernemers is het een ideaal concept, maar zeker ook voor niet-ondernemers.”


“Het gaat om ondernemerschap en om de inhoud”, vult Rosalie aan. Zij nam het voortouw om de NV naar Purmerend te brengen vanuit haar werk bij het Leerwerkloket Zaanstreek-Waterland. “We betrekken er wel overheid en onderwijs bij maar het gesprek gaat altijd vanuit de ondernemer. Maar ons doel is wel om de verbinding te leggen tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Daarom plannen we ook gesprekken over de arbeidsmarkt of over mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat weer vanuit ondernemersperspectief. Om op een andere manier aan ondernemers de kansen die voor hen bij het Leerwerkloket liggen over te brengen. Zonder al die termen erbij. Zodat anderen denken; dat ga ik ook zo proberen. Daarom is die verbinding zo mooi.”

Verhaal met emotie

Vanaf het begin kost het geen enkele moeite om potentiële gasten enthousiast te maken om zich te laten interviewen. Jaap: “Dat heeft zeker te maken met ons concept. We gaan ze niet overdonderen met vragen waarvan ze denken wat krijgen we nou? Ze weten waar we het over gaat hebben, dat stelt ze op hun gemak. En ze mogen ook aangeven waarover ze zelf iets willen vertellen. Zo’n gesprek is een wisselwerking. Ik vind het leuk om ook de menselijke kant boven te halen. Zoals de laatste keer, zo’n houthandel Sneek uit Den Ilp, met een filiaal in Odessa .. Dan wil ik van die ondernemer weten of hij wakker ligt ’s nachts als hij aan zijn collega’s in de Oekraïne denkt. De vraag hoe het allemaal zal aflopen. Het was muisstil in de zaal. Een mooi voorbeeld van een actueel verhaal met emotie erin.”


“Dat verhaal achter de ondernemer, dat hoor je bij NV Purmerend. Zo maken we ondernemers uit de regio zichtbaar. Vanaf zzp tot grotere internationale bedrijven, altijd in een goede mix. En het is aan ons om de zaal te bedienen en te zorgen dat men na afloop zegt; het was leuk!”


Meer informatie op:

www.nvpurmerend.nl

Ongedwongen napraten in de foyer.
Muisstille zaal...
De eerste live-editie weer, november vorig jaar.
Afbeelding