De Purmerender aan de slag in het winkelcentrum Buitenveldert in Amsterdam.
De Purmerender aan de slag in het winkelcentrum Buitenveldert in Amsterdam. (Foto: aangeleverd)

Hannes ruimt op met HelemaalGroen

PURMEREND - Hannes Farenhorst (56) woont in Purmerend en werkt in Amsterdam bij de gemeentereiniging. Dat doet hij al vijfendertig jaar en hij heeft het prima naar zijn zin. Hij heeft een volledige baan en houdt zich bezig met allerlei soorten reiniging, van rijden op een borstelwagen tot veegwerk met een bezem. Zijn werkgebied is momenteel Amsterdam Buitenveldert.

Breed gedragen burgerinitiatief waar iedereen aan mee kan doen

Verrassend genoeg houdt Hannes ervan om in zijn vrije tijd zwerfvuil te rapen in zijn woonplaats Purmerend. Daar is hij bovendien adoptant van maar liefst vijf zogenaamde papierpotten. De gemeente gaf hem voor zijn opruimwerk een ring, een grijper en zakken, en hij heeft als adoptant een pasje van een ondergrondse container om zijn oogst in te stoppen. Als vrijwillige zwerfvuilraper gebruikt hij de app HelemaalGroen en die vindt hij prachtig. Het is mooi om de eigen gelopen route terug te zien op de kaart van Nederland. Hannes vindt vooral héél veel blikjes en flink minder flesjes sinds daar statiegeld op zit. Eind van dit jaar komt er eindelijk ook statiegeld op blikjes en dat stemt hem vrolijk. Hij spreekt van een 'peukenplaag' op straat. In zijn betaalde baan heeft hij een peukenbezem om ze op te vegen, als vrijwilliger laat hij de peuken liggen want het zijn er véél teveel. Kennelijk weten veel mensen niet dat er plastics en gifstoffen inzitten die het milieu ernstig verontreinigen. Een diepe wens van Hannes is dat mensen zich bewuster worden van wat ze weggooien, veel van wat er bij het grof vuil wordt gezet is nog goed bruikbaar.

Bewustwording

Amsterdam ligt in het beheersgebied van het Waterschap Amstel,Gooi, Vecht (AGV) dat de ANBI Stichting HelemaalGroen ondersteunt. Hiermee wil het Waterschap de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen. Purmerend valt onder een ander Waterschap.

App van HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9500- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land (www.helemaalgroen.nl). 

Burgerinitiatief

In 2021 zijn in Nederland ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Doe je mee?

Amsterdam telt 202 en Purmerend 71 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. In de gemeente Berkelland doet meer dan 1% van alle inwoners (464) mee, vorig jaar is daar maar liefst 23.000 km opgeschoond. Doe jij ook mee? 


Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.