De Hollandse Nieuwe wordt 23 juni verwacht

Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is. Op 23 juni 2023 is het zover!

De officiële aftrap van het nieuwe haringseizoen gebeurt sinds jaar en dag met de ‘Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe’ in de visafslag van Scheveningen. Na het tot twee maal toe moeten uitstellen van dit evenement als gevolg van de coronamaatregelen, wordt deze traditie voortgezet en wel op dinsdag 14 juni 2022. Deze veiling vindt dan voor de 36e keer plaats.

Al in 2020 was beoogd de opbrengst van de veiling te schenken aan Stichting Ambulance Wens. Dit goede doel heeft inmiddels lange tijd moeten wachten op dit evenement. Bijzonder pijnlijk is dat de grondlegger van Stichting Ambulance Wens, Kees Veldboer, afgelopen jaar plotseling is overleden en het resultaat niet meer zelf mag beleven. Zijn zoon Kees Veldboer, zelf al enige tijd actief voor het doel, zet zich vol passie in om het werk van zijn vader voort te zetten. Reden temeer om te streven naar een mooie opbrengst voor dit goede doel en postuum voor de man die aan de wieg stond van dit doel.

Jaarlijks 2.000 wensen vervuld

Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens zei eerder: "Met onze stichting is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers dagelijks bezig om gratis laatste wensen te vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jaarlijks mogen we meer dan 2.000 wensen vervullen dankzij de diverse acties en losse donaties."

Nicolette van Dam

Televisiepresentatrice, actrice en onderneemster Nicolette van Dam heeft zich, in dit jaar van de herkansing, opnieuw bereid verklaard de presentatie van dit evenement op zich te nemen om samen met veilingmeester Paul Blees te gaan voor een mooi bedrag op de cheque die Ambulance Wens in ontvangst mag nemen.

Traditioneel

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst  op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen vindt altijd plaats op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.

Bijzondere haring

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.