Verminder vaart en zoek een veilige en rustige plek op.
Verminder vaart en zoek een veilige en rustige plek op. (Foto: Adobe Stock)

Lekke band, wat moet je doen?

Als je deze zomer met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wat moet je doen als je een lekke band krijgt, en hoe herken je een lekke band?

In de loop van de tijd verliest iedere band wat lucht. Dit kan je merken doordat je de richeltjes op de weg niet meer voelt. Daarnaast kan het lampje van de bandenspanningscontrole gaan branden, meestal met een geluid als alarm. Dan is het duidelijk dat je een lekke band hebt. 

Veilige en rustige plek zoeken

Wat moet je op dat moment doen? Verminder vaart en zoek een veilige en rustige plek op. Als je merkt dat de banden te weinig lucht hebben, laat dan rustig het gas los. Rijd met lage snelheid naar een plaats waar je kunt stoppen, zoals een pechhaven langs de weg of vluchtstrook. Je kunt daarbij voor extra veiligheid de alarmlichten aanzetten. Probeer een zo klein mogelijke afstand te rijden, omdat je meer schade aan de band kan veroorzaken als je besluit verder te rijden. 

Lekke band vervangen

Zorg dat de auto op een vlakke en harde ondergrond staat. Controleer of de auto op de handrem of in de parkeerstand van de automaat staat. Plaats de krik bij een van de steunpunten van de auto. Krik de auto omhoog, zodat het wiel vrij kan draaien. Draai met de wielsleutel of een kruissleutel de bouten los. Let op: het wiel kan onverwacht loskomen en vallen. 

Controleer de wielbouten

Neem het reservewiel of de thuiskomer en plaats deze op de naaf en draai de wielbouten weer stevig vast. Laat de krik daarna zakken zodat de auto op de grond staat. Controleer de wielbouten nogmaals. 

Snel naar een garage

Rijd de eerste paar kilometers rustig en ga zo snel mogelijk naar de garage om de lekke band te repareren.