Nooit gedacht

De wereld warmt op, poolkappen smelten, de zeespiegel stijgt, bosbranden zijn aan de orde van de dag en hitterecords worden keer op keer gebroken.

Hoewel de zomer nog lang niet voorbij is en Koning Winter nog in diepe slaap is, denken de schaatsenrijders toch al weer voorzichtig aan het nieuwe seizoen. Zomertrainingen zijn in volle gang. Je moet immers goed voorbereid zijn als de winter aanbreekt. Maar o wee. Komt er nog wel een nieuw seizoen?

Redelijk alternatief

De winters waarin plassen en vaarten dichtvroren en de tocht der tochten gereden kon worden, liggen ver achter ons. Gelukkig bieden de kunstijsbanen een redelijk alternatief. Maar … zal dat ook het komend seizoen het geval zijn?

Is het nog langer rendabel en verantwoord om een kunstijsbaan te exploiteren?

Nu de energieprijzen de pan uitrijzen, en er tenminste 15% bespaard moet worden op het gasverbruik, heb ik zo mijn twijfels. Immers, met de oplopende temperatuur is het leggen en onderhouden van een kunstijsbaan een megaklus die heel veel geld kost. Is het nog langer rendabel en verantwoord om een kunstijsbaan te exploiteren? Er zijn van die momenten dat ik vrees dat de schaatsliefhebbers straks van een bitterkoude kermis thuiskomen.

Nooitgedacht

Nooitgedacht, de maker van de klassieke Friese doorloper draait zich om zijn graf. Een winter zonder ijs en zonder schaatsen? Nooit gedacht!