Lex Buskens
Lex Buskens (Foto: Aangeleverd)

Lex Buskens, zijn laatste groet

Lex Buskens is vorige week woensdag overleden. Hij had zijn bijdrage voor deze rubriek al ingeleverd en wij plaatsen die op verzoek van zijn familie, als zijn laatste groet aan zijn geliefde Oostzaan.

De redactie

Ben je geboren en/of getogen in Oostzaan?

Ik ben geboren in Den Haag en via omwegen in Oostzaan terecht gekomen.

Woon je in Oostzaan, zo ja, hoe lang al?

Ja, sinds 1975 en nog steeds met veel plezier. 

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?

Ik ben werkzaam geweest in het Lager en Middelbaar Beroepsonderwijs. Vanaf 1965 aan de School voor Handel en Praktijk, de latere LEAO in Leiden. Omdat ik MO-Pedagogiek wilde studeren, ging ik in Amsterdam wonen en werken in het Lager Technisch Onderwijs als docent Nederlands, Maatschappijleer en Geschiedenis/Aardrijkskunde en aan de Avond-MTS gaf ik Nederlands en Wiskunde/Goniometrie. In 1972 werd ik directeur van de De Springplank in Landsmeer en na vijftien jaar stapte ik over als directeur naar het Agrarisch Onderwijs Centrum Naarden. 

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ben voorzitter van Compaen en probeer via Oldstars het volleybal voor 50+ van de grond te krijgen. Daarnaast ben ik voorzitter van de interculturele Zweeds-Nederlandse Vereniging.

Waarom Oostzaan? Wat vind je prettig aan Oostzaan, En wat niet?

Toen ik in Landsmeer directeur werd, moest ik dichter bij de school gaan wonen. Aan de Rietschoot konden we een leuk nieuw huis kopen dat aan onze wensen voldeed. We wonen daar nog steeds met veel plezier en met vele vrienden om ons heen. Dat laatste is kenmerkend voor Oostzaan: je maakt snel vrienden. En er is een veelzijdig verenigingsleven. Wat niet? Zogenaamde echte Oostzaners pretenderen nogal eens dat zij als Oostzaner uniek zijn: dat is een zelfoverschatting of een gebrek aan realisme.

Ben je actief (of geweest) in de Oostzaanse gemeenschap?

Ik ben als vrijwilliger betrokken geweest bij Compaen: coach, trainer, redacteur van het clubblad en nu voorzitter. Daarnaast was ik secretaris/woordvoerder van de Werkgroep Twiske-Oostzaan. Als secretaris van de Stichting Sporthal Oostzaan heb ik geholpen om de sporthal te realiseren. Ik ben lid geweest van de Raad voor het Jeugdbeleid van de Provincie Noord-Holland en voorzitter van de Stichting Dorpshuis De Greep. Bij mijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau in 2008 schreef men dat ik er mede zorg voor gedragen heb dat het Dorpshuis verbonden werd met het nieuwe gemeentehuis, waardoor dit het centrale ontmoetingspunt werd van de Oostzaanse gemeenschap. Ook werd ik verrast met een Gouden Greep. Daarnaast ben ik in de politiek actief geweest. Als fractie-assistent van de VVD, vervolgens als raadslid en vanaf 2011 was ik twee jaar wethouder. Tijdens mijn wethouderschap lukte het mij het Hotel Van der Valk te realiseren, een geweldige opsteker voor Oostzaan. Van 2014 tot 2019 ben ik voorzitter van het Cultureel Platform Oostzaan geweest. En vanaf die tijd dus voorzitter van Compaen.

Heb je iets zien veranderen in de loop der jaren? Was dat ten goede of ten kwade? 

Er is een prachtige multifunctionele sporthal gekomen, die door vele Oostzaners wordt omarmd. En natuurlijk het Van der Valk Hotel Oostzaan-Amsterdam.

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik...

... de inwoners vooral veel ruimte geven in hun creativiteit, denken en handelen.

Heb je weleens overwogen om te verhuizen?

We hebben vijftien jaar een prachtig vakantiehuis gehad in Zweden, waar we zelf vier à vijf maanden per jaar vertoefden. Toch bleef het Oostzaan.

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?

Dat we elkaar echt als gelijken accepteren in ons doen en laten. Of je nou wel of niet in Oostzaan geboren en getogen bent.

Welke impact zou een fusie van Oostzaan hebben?

De centrale overheid draagt steeds meer taken over aan lagere overheden. Als kleine gemeente ben je kwetsbaar, terwijl je wel alle taken goed wilt uitvoeren, omdat je goed voor je inwoners wilt zorgen. Ik betwijfel of zelfstandigheid te handhaven is.

Barbara van Wijk