Alleen maar wandelen vind Rob sáái.
Alleen maar wandelen vind Rob sáái. (Foto: aangeleverd)

Opruimen zwerfafval helpt echt

LANDSMEER - Rob de Ruijter (41) woont met vrouw en dochter Elim (8) in de nieuwbouwwijk Luijendijk-Zuid. Hij werkt als bedrijfsmakelaar voor een woningcorporatie in de Metropoolregio Amsterdam. Rob las over de app HelemaalGroen in het Kompas en sindsdien gebruikt hij deze om zijn gelopen route op eenvoudige wijze vast te leggen. 

Rob de Ruijter geeft goede voorbeeld met opschoonwandelingen

Hij wordt blij als hij ziet hóeveel kilometers in Landsmeer al worden opgeschoond. Het is handig  te zien wie waar heeft gelopen, Rob kiest zijn routes daarop uit, vaak samen met zijn dochter. Elim: "Dat is supergoed voor de diertjes en het milieu!"

In het bos

In zijn wijk ziet Rob vaker kinderen met ouders lopen met een grijper. Als ook zij de app gaan gebruiken kunnen de tripjes op elkaar afgestemd worden. Als kind begon Rob al met afvalrapen tijdens wandelingen met zijn ouders in het bos, door de duinen en over het strand. Alleen maar wandelen vond hij sáái. Toen hij een hond kreeg begon hij opnieuw te rapen.

Moestuinen

Als nieuwkomer in Landsmeer ergerde hij zich mateloos aan het vele zwerfafval bij het Luijendijkje, de moestuinen en in Luijendijk(-Zuid). Zijn irritatie hierover zette hij om in actie en op vijf zaterdagen haalde hij tweeëntwintig volle vuilniszakken en veel grofvuil uit het water en de bermen. 

Nog maar acht volle zakken

Tegenwoordig ligt er veel minder, dit voorjaar oogstte hij nog maar acht volle zakken. Opruimen helpt dus echt. Hij ziet het andere hondenbezitters ook doen, evenals een paar actieve dames met grijpstokken. Hij zou het leuk vinden als iedereen de app ging gebruiken. 

HelemaalGroen

Naast zwerfvuilraper is Rob donateur van ANBI Stichting HelemaalGroen. De Gemeente Landsmeer zorgt voor grijpers, ringen en vuilniszakken en voor het ophalen van het afval, dat gaat echt supergoed. Landsmeer Schoon organiseert maandelijkse opschoonochtenden.

Inzet inzichtbaar

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. 

Nederland steeds groener

Door de huidige - 9500 - deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. 

In 2022 zijn nu al 110.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Meedoen?

Landsmeer telt nu 50 vrijwilligers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. Meedoen? Kijk op www.helemaalgroen.nl of app.helemaalgroen.nl.

Afbeelding