Nancy Sijmonsbergen
Nancy Sijmonsbergen (Foto: Barbara van Wijk)

Nancy Sijmonsbergen

Ben je geboren en/of getogen in Oostzaan?

Nee, ik ben geboren in Scheveningen en heb tot mijn eenentwintigste gewoond in Voorburg.

Woon je in Oostzaan, zo ja, hoe lang?

Alweer vijfentwintig jaar.

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?

Ik heb drieëndertig jaar in het bankwezen gewerkt, maar wilde graag iets anders gaan doen en ben een opleiding gaan doen tot mantelzorgmakelaar. Tijdens mijn opleiding kwam ik mijn huidige functie consulent WelzijnWonenPlus tegen en dat sprak mij zo aan dat ik daar gelijk op heb gesolliciteerd. En nu dus alweer tweeëneenhalf jaar werkzaam bij deze organisatie in Oostzaan, maar ook in Waterland.

Wat doe je in je vrije tijd? 

Ik vind het heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn, daarnaast schilder ik af en toe een beetje en vakantie en varen zijn ook heerlijke bezigheden.

Waarom Oostzaan? Wat vind je prettig aan Oostzaan?

In het begin vond ik het wel lastig in Oostzaan, omdat je natuurlijk niemand kent. Maar zodra je kinderen krijgt leer je steeds meer mensen kennen. Maar vooral ook door het zelf te doen en je aan te sluiten bij een vereniging of activiteit kan zeker helpen.

En wat niet?

Dat wel alle zaken worden benoemd die niet goed gaan, maar zelden wordt benoemd wat er wel goed gaat binnen Oostzaan. Er wordt veel over elkaar gesproken in plaats van met elkaar

Ben je actief in de Oostzaanse gemeenschap?

Ik heb een aantal jaren meegedraaid in de stichting Sinterklaascommissie Oostzaan. En ik heb ook een tijdje in de ouderraad van de Rietkraag gezeten.

Heb je iets zien veranderen in de loop der jaren? Was dat ten goede of ten kwade?

De stoepen op het Zuideinde zijn nu heerlijk breed :). Wel jammer dat er nog steeds veel te hard wordt gereden daar!

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik…

…graag meer controle houden op te hard rijden in Oostzaan, vooral in de late uren.

Heb je weleens overwogen om te verhuizen?

ja hoor, alles blijft mogelijk.

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?

Dat inwoners hier voor elkaar klaar staan en er veel vrijwilligers zijn. Daarnaast hoef je maar een oproep te plaatsen op Facebook en daar wordt massaal op gereageerd. Wij als WelzijnWonenPlus proberen daar een rol in te spelen door de verbinding te maken. Vaak weten inwoners niet dat iemand anders in dezelfde straat ergens hulp bij nodig heeft. Wij proberen deze mensen dan bij elkaar te brengen. Veel Oostzaners denken dat hier geen sprake is van eenzaamheid, maar ook hier kunnen mensen eenzaam zijn, maar zij zullen dat niet hardop zeggen. Niet iedereen heeft een netwerk waar hij of zij op terug kan vallen en dan klopt het gezegde 'Beter een goede buur dan een verre vriend' echt wel.

Welke impact zou een fusie van Oostzaan hebben?

Het kan voor- en nadelen hebben. Natuurlijk zou het jammer zijn, maar ik snap ook wel dat sommige zaken efficiënter kunnen en er daardoor geld kan worden bespaard, wat weer ten goede komt van de gemeenschap. Het is een kwestie van deze voor- en nadelen af te wegen tegen elkaar.


Barbara van Wijk