"Ik kan me nog goed redden en rijd nog auto"
"Ik kan me nog goed redden en rijd nog auto" (Foto: Aangeleverd)

Dick Capel:

‘Tuindorp Oostzaan is een monument’

Dick Capel (1931) is een geboren Rotterdammer. Toch voelde hij zich meteen helemaal thuis toen hij zo’n vijfentwintig jaar geleden in Tuindorp Oostzaan kwam wonen. En hij woont er nog steeds met plezier. “Hoewel er veel is veranderd de afgelopen jaren. Toen ik hier kwam wonen kende iedereen elkaar. Nu is het contact met de buurt minder.”

Dick Capel heeft in diverse delen van Nederland gewoond. Geboren in Rotterdam verhuisde hij in zijn jonge jaren naar Limburg om daar in de mijnen te gaan werken. Dat was zwaar werk en zodra hij een baan kon krijgen bij Bruynzeel in Zaandam besloot hij naar het westen te verhuizen. “Daar kreeg ik ruzie om een dubbeltje. Daarom ben ik opgestapt. Ik heb gesolliciteerd bij de ENHABO, waar ik eerst buschauffeur ben geweest en later garage-opzichter. Ik heb er met plezier gewerkt tot ik in de VUT ging.”

Dick woonde in Zaandam. Maar het huis werd oud en vergde veel onderhoud. Daarom verhuisde hij met zijn 'meisje' naar het huis van zijn overleden schoonmoeder in de Orionstraat. Hij maakte er de sloopplannen van begin jaren negentig mee. 

“Ze wilden het hele dorp tegen de vlakte gooien. Maar dat plan is gelukkig afgeblazen. Ik ben blij dat de huizen in Tuindorp niet gesloopt zijn. Het is toch een monument. Het is een bijzondere wijk in Amsterdam-Noord omdat het grootste deel op platen is gebouwd. Er is hier bijna niet geheid.”

De huizen werden gerenoveerd. “Dat had van mij niet gehoeven. Voor de renovatie waren er beneden een huiskamer, een keuken en een slaapkamertje. Het was klein, maar ik vond het knus. Met een kolenkachel kon je de huiskamer goed verwarmen en het was gezellig. Zo’n kachel aanmaken geeft een speciaal gevoel. Nu draai je aan een knop… tja, dat is toch heel anders.”

Ondanks zijn hoge leeftijd weet Dick zich nog goed te redden. Hij runt zijn eigen huishouden en rijdt in zijn auto overal naartoe. “Die auto heb ik wel nodig, want lopen gaat slecht. Dat is eigenlijk het enige mankement dat ik heb. Maar ik ben blij dat ik nog zelfstandig woon. Tuindorp Oostzaan is weliswaar veranderd, maar ik woon er toch nog met plezier. Ik heb fijne buren die me in de gaten houden.”

Na het overlijden van zijn 'meisje', zeven jaar geleden, lag eenzaamheid op de loer. Een verpleegkundige die bij hem kwam voor een medische check wees hem op de club in de Evenaar. "Ik ben een keer op een zondag gaan kijken en vond het hartstikke leuk. Er zijn aardige begeleiders en het doet me goed om met andere deelnemers te kletsen. Ook al zijn de meesten nogal vergeetachtig. Toen ik jarig was heeft een van de dames me wel drie keer gefeliciteerd. Dat vind ik leuk; daar moet ik om lachen.”

Meer weten over AOC de Evenaar: Marjolein Wolf (06-24448620 of m.wolf@combiwel.nl)