Tijdens het festival dragen vrijwilligers kostuums uit de tijd van Dickens.
Tijdens het festival dragen vrijwilligers kostuums uit de tijd van Dickens. (Foto: Frits van Gaans)

Loosduinen viert dit jaar weer Dickens Festival

Zaterdag 17 december vindt voor de vijfde keer het Dickens Festival plaats in Loosduinen. Ruim 70 vrijwilligers in kostuums vertolken rond de molen, het museum en de Abdijkerk het kerstverhaal van Dickens over de rijke Scrooge. Die komt er aan het eind van zijn leven achter dat rijken de armen moeten helpen. Een actueel onderwerp in deze tijd.

Door Ankie Driessen

"Door deze dag samen te zijn, willen we mensen actief verbinden. Dat is uiteindelijk ook de moraal van het verhaal van Dickens", legt Femke Beeloo-Planken uit. Als secretaris van het wijkberaad Houtwijk voert zij het Loosduinse Dickens-project samen met vijf andere vrijwilligers van de wijkberaden van Kom Loosduinen en Kraaijenstein uit.

Wensboom

Tijdens het festival lopen vrijwilligers rond in zelfgemaakte kostuums uit de tijd van Dickens. Ook de wensboom is een belangrijk onderdeel van het evenement. "Kinderen zijn er heel goed in om voor anderen een mooie wens te doen. Hun wensen worden later dan ook zoveel mogelijk gehonoreerd. Hiervoor komt geld beschikbaar uit de verkoop van kerststukjes en gehaakte knuffels. De kop van Jut is ook altijd een trekker”, vertelt Femke Beeloo-Planken. 

De organisatie van het festival, waarvan in coronatijd twee keer een afgeslankte versie plaats vond, brengt altijd veel werk met zich mee. Vanuit een gehuurde kamer bij SV Houtwijk werken vrijwilligers al weer vanaf de zomer aan een nieuwe versie van het festival. "Het is een beetje uit de hand gelopen want we hebben nu 90 kostuums die allemaal zijn gemaakt door vrijwilligers uit de wijken. Tijdens de lockdown vonden mensen het heerlijk om thuis aan een nieuw kostuum te werken. Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Ook met het oog op het Montmartre festival dat in juli volgend jaar wordt gehouden. Het is dan 100 jaar geleden dat Loosduinen onder de vleugels van Den Haag kwam. Tijdens dit festival worden opnieuw kostuums gedragen, maar met een Charleston-stijl accent. "Het wordt een spektakel. Meer kan ik nog niet zeggen. Overigens heeft mijn moeder, Schwanette Beeloo-Planken, sinds twee jaar de coördinatie voor al het naaiwerk”, licht Femke toe.
Niet alleen de kostuumdragers en - makers zetten zich vrijwillig in voor het Dickens festival. "Scouting Ferguson helpt met opbouwen van de stands. Leerlingen van het ROC Mondriaan werken in de horeca en op het Maris College maken ze kerststukjes voor de verkoop. Er lopen ook vrijwilligers rond zonder kostuum en kinderen als bedelaar. Muzikanten omlijsten het festival", somt Femke op.

De levende kerststal is verdwenen. "Dat past niet meer in deze tijd. Op ware grootte staan er nu uit hout gesneden kerstfiguren en dieren in de stal. Die zijn door Houtkrul in de Wiekslag gemaakt”, vertelt ze.

Sponsoren

Het festival wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van het Fonds 1818 en de Postcodeloterij buurtfonds. Fonds 1818 heeft ook een extra bijdrage gegeven om nieuwe kleding te maken. Al het geld wordt besteed aan het huren van kersthuisjes, optredens van artiesten, aan stroom, kerstbomen, voor de horeca, de kerststal en de oude ambachtslieden.
Wie wil meehelpen met het naaien van kostuums voor het festival van Montmartre kan zich aanmelden via info@wijkberaadhoutwijk.nl


Gevaarlijke oversteek definitief afgesloten

Het is niet langer mogelijk om ter hoogte van de Nocturnestraat de Ockenburghstaat over te steken. De gemeente Den Haag sluit de gevaarlijke oversteekplaats definitief af. 

De Ockenburghstraat heeft onlangs nieuw asfalt gekregen. Alleen bij de oversteekplaats ter hoogte van de Nocturnestraat wordt op dit moment nog steeds gewerkt. Er komen onder anderen stoepranden en beplanting om het oversteken door fietsers en voetgangers hier te ontmoedigen. 

Onderzoek

Aanleiding hiervoor is een onderzoek van de gemeente Den Haag en verkeersdeskundigen naar de veiligheid van deze oversteekplaats tussen de kruisingen Ockenburghstraat/Loosduinse Hoofdstraat en Ockenburghstraat/Beethovenlaan. Op basis van het opgestelde rapport heeft de gemeente er voor gekozen om de oversteekplek permanent af te sluiten. Veiligheid staat hierbij voorop, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dat oversteken op deze plek niet zonder gevaren is, bleek onder andere nog juni dit jaar. Toen overleed er een 75-jarige fietsster nadat ze werd aangereden door een voertuig van het orgaantransplantatieteam. Buurtbewoners zeiden toen tegen het AD dat de oversteekplaats aan de Haagse Ockenburghstraat ‘levensgevaarlijk' is omdat het er net een racebaan is.

 

Stoepranden moeten het oversteken op deze plek ontmoedigen.