Jessa Zweverink vult nu nog zelf de mandjes met maandverband bij.
Jessa Zweverink vult nu nog zelf de mandjes met maandverband bij. (Foto: GvdIJ)

Dankzij Jessa gratis maandverband op Hofstad Lyceum

Leerlingen van het Hofstad Lyceum aan het Colijnplein kunnen sinds vorige week gebruik maken van gratis maandverband. Het initiatief hiervoor kwam van de 17-jarige Jessa Zweverink. “Sommige bakjes waren in een paar dagen al voor de helft leeg.”

Door Gerard van den IJssel

“Ik liep al een tijdje rond met het idee”, vertelt Jessa Zweverink. “Ik weet hoe het is om plotseling ongesteld te worden en niks bij je te hebben. Ik was toen vooral bang dat het zou doorlekken en iedereen in de klas het zou kunnen zien. Verschrikkelijk toch?” 

Op het Hofstad Lyceum was het al mogelijk om bij de receptie om maandverband te vragen, maar volgens Jessa was voor veel meiden de drempel daarmee toch nog te hoog. “Er komt ook iets van schaamte bij kijken natuurlijk.” Ze bedacht daarom de actie ‘Bloedspoed’ en ging met een powerpoint presentatie naar de schooldirectie. Daar werd gelijk enthousiast gereageerd. “Ik had echt aan alles gedacht en had overal een antwoord op”, vertelt Jessa lachend. “Maar bij mijn eerste slide gingen ze al akkoord.”

Gewoon basic

Tot aan de Kerstvakantie is het beschikbaar stellen van het maandverband nog een proef. Jessa is zelf verantwoordelijk voor het inkopen en plaatsen van het maandverband in de toiletten. De school vergoedt de kosten. “Ik heb uitgebreid onderzocht waar het maandverband het goedkoopste was om in te kopen. Dat bleek het huismerk van de Albert Heijn te zijn. Ik heb gekozen voor één soort, zonder bijzondere dingen. Gewoon de basic variant die iedereen in nood kan gebruiken.” Al in de eerste week blijkt de proef aan te slaan. “Sommigen bakjes waren in een paar dagen al voor de helft leeg”, vertelt Jessa trots. “Het ligt nu in drie van de dertien toiletten. Als de proef slaagt hoop ik dat we mogen uitbreiden en dat de school het zelf gaat bestellen, samen met de schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld.” Ook hoopt Jessa dat uiteindelijk het schoonmaakpersoneel de verspreiding over kan nemen.

'Er zijn meiden die niet naar school gaan als ze ongesteld zijn'

De scholiere benadrukt dat het maandverband niet alleen voor mensen is die het niet kunnen betalen. “Nee hoor! Het is wel een belangrijke groep natuurlijk. Er zijn meiden die niet naar school gaan als ze ongesteld zijn, omdat ze geen maandverband kunnen betalen. Dat wil niemand! Maar ook als je het wel kan betalen en toch opeens zonder zit, is het gewoon fijn dat het er ligt. Daarom staat er op de bakjes ook dat mensen zoveel mogen pakken als ze willen.” Maar toch; een paar jaar geleden had nog niemand gehoord van het woord menstruatiearmoede, nu blijkt dat steeds meer meisjes en vrouwen moeite hebben om geld te vinden voor maandverband. Op meerdere plekken in Den Haag worden daarom al tampons, maandverband en soms ook menstruatiecups gratis beschikbaar gesteld. Wil je weten waar precies? Kijk dan op de website van het Armoedefonds.

Niet duur

Jessa heeft op alle toiletten in de school briefjes opgehangen. Zodat ook in de wc's waar er geen mandjes staan, de leerlingen toch kunnen lezen in welke toiletten het gratis maandverband ligt. De scholiere hoopt dat meer onderwijsinstellingen in Den Haag het voorbeeld van het Hofstad Lyceum gaan volgen. "Ik kan mijn projectplan opsturen als ze dat willen. Daar staat alles in wat nodig is. En ik leg daarin bijvoorbeeld ook uit waarom bakjes op toiletten beter zijn dan kastjes in de hal. Dat heeft ook weer te maken met schaamte en privacy. Het is voor scholen maar een kleine stap en zeker niet duur ofzo. Maar voor veel meiden zal het een groot verschil maken!”