Afbeelding
(Privéfoto)

Speeltuinen

Wat is er tegenwoordig aan de hand met de speeltuinen. Er komen steeds meer berichten binnen van bewoners, die klagen over deze speelplekken en waarom? Iedereen heeft, mits mogelijk, in zijn of haar jeugd tijd doorgebracht in een speeltuin. Als dit niet kon, dan was er waarschijnlijk geen speeltuin in de buurt en ‘ver weg' gaan was er niet bij. Er was in die tijd genoeg ruimte om te spelen in je eigen straatje of op een achtergelegen weilandje.
Tegenwoordig zijn open ruimtes steeds meer bebouwd en zijn straten minder veilig om te spelen. Een brede stoep biedt wel enig soelaas, maar als een bal de straat op rolt; we moeten er niet aan denken. Dit dichtbouwen met huizen bracht vaak wel met zich mee dat er gelukkig werd nagedacht over speelmogelijkheden voor onze kinderen in diverse leeftijdscategorieën.
Het gekke is, dat we dit ergens wel logisch vinden en het geeft een veilig gevoel, zeker als er een hek om heen staat. Maar wat blijkt tegenwoordig wordt er ineens geklaagd over speeltuinen en onze spelende jeugd. Waarom?
Er zijn diverse redenen waarom bezwaar wordt gemaakt tegen een bestaande, ietwat verouderde speeltuin, of niet geplande speelplek, maar niet alles snijdt hout.
Het feit dat we verschillende woorden hiervoor hebben, geeft misschien aan dat er zo over gedacht kan worden: speelplek, speelplaats, speeltuin en mogelijk ook nog een hang-speelplek. Misschien moet duidelijker gemaakt worden, waarvoor de ingerichte of de nieuw geplande speeltuin dient.
Ik kan me indenken, dat als je in een ‘versteend' buurtje woont, je blij bent met een veilige speelplek. Terwijl als je omringd bent door strand, bos en water je het idee hebt: ga daar maar spelen en er is geen behoefte aan een aparte speelplek.
De argumenten om tegen of voor een speelplek voor kinderen te zijn, maken duidelijk dat dit een serieuze uitdaging is.
Zelfs bestaande speelplekken wil men in sommige gevallen kwijt, omdat het geen nut meer heeft of ‘misbruikt' wordt. Overlast in de vorm van herrie en ‘hangen' wordt veel gebruikt, terwijl geluid maken bij kinderen hoort. Veronderstel dat alles geluidloos was; dat zouden we ook niet vertrouwen.
Wat wel belangrijk is, is dat de gemeente, die verantwoordelijk is voor het speelbeleid, zorgt voor een goed geoutilleerde speelplek: veilig en gezond en prettig om er te zijn voor jong en oud. Het kan tevens dienen als een ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt en waarom niet?
Spelen houd je jong en dat geldt voor jong en oud. Laten we dat niet vergeten. We zijn allemaal jong geweest en hebben hopelijk met plezier kunnen spelen in welke buurt dan ook. Gun dit dan ook de jongste generaties!