Afbeelding
(Foto: privëfoto)

Op vakantie

Iedereen heeft recht op vakantie en velen gaan tegelijk. Denk aan afgelopen zaterdag, de beruchte ‘zwarte zaterdag'. In veel gevallen kan het niet anders. Vandaag de dag is de spreiding beter en hoeft niet iedereen meer op hetzelfde moment in de rij te staan met de auto of tegenwoordig zelfs voor het vliegtuig. Het wordt een stuk makkelijker als je behoort tot de groep pensionada's. Je kunt buiten het seizoen om, alhoewel tegenwoordig bijna het hele jaar een soort seizoen is geworden.
Aan de andere kant gaat niet iedereen op vakantie en gaat het besturen van stad en land gewoon door. Logisch, je kunt niet alles zomaar stoppen en veel zaken lopen door. Portefeuilles worden overgenomen door anderen, taken worden waargenomen en zelfs nieuwe zaken worden opgestart en daar schuilt in sommige gevallen het gevaar. Doet men het expres of zit het gewoon in de molen en moet het - net nu velen op vakantie zijn - ter inzage worden gelegd. In dit geval geldt het vooral ‘stadse zaken'. Zaken die spelen in de stadsdelen en dus ook in Loosduinen. Als je niet oplet - en dit is ons vroeger verschillende keren gebeurd - worden zaken ineens gepresenteerd en ter inzage gelegd. De periode om bezwaar te maken duurt 6 weken en die valt vaak precies tijdens de zomervakantie.

'De gemeente moet er in de vakantie geen nieuwe zaken doorheen jassen'

Je komt terug en ineens word je geconfronteerd met een voorgenomen besluit, dat ineens onherroepelijk is geworden. Je moet dan van hele goede huizen komen om daar nog iets tegenin te brengen.
Dit betekent dus dat mensen ook in de vakantie alert moeten blijven. Er kan zomaar iets doorheen glippen en er staat ineens een flat voor je neus! Overdreven natuurlijk, maar de grondvesten voor zo'n bouw kunnen zomaar geregeld zijn.
Als burgerparticipatie en betrokkenheid in de meest ruime zin van het woord ook door de gemeente wordt onderschreven, dan zou er eigenlijk tijdens de zomervakantie niets moeten worden gepresenteerd en alleen maar moeten worden uitgevoerd. Geen nieuwe zaken snel er doorheen jassen! Eigenlijk een soort status quo situatie.
Zo lang dit niet kan, moet je alert blijven. Wijkberaden moeten zorgen, dat er een soort achterblijversgroep is, die alles een beetje volgt en de Commissie Loosduinen moet ook via via bijhouden wat men wil gaan doen bij de gemeente. Jammer, maar zo is het nu eenmaal en voorlopig zie ik hier geen verandering in; helaas! Belangrijk is daarom: "Kom, kijk en praat; dat is goud waard!”