Eigenaar Woonzorg Nederland heeft de huur van het gebouw opgezegd en onderzoekt de mogelijkheden van nieuwbouw op deze plek.
Eigenaar Woonzorg Nederland heeft de huur van het gebouw opgezegd en onderzoekt de mogelijkheden van nieuwbouw op deze plek. (Foto: WM)

Wijndaelercentrum gaat dicht

Het Wijndaelercentrum van Florence gaat dicht. De eigenaar van het gebouw, Woonzorg Nederland, heeft de huur opgezegd. Op 1 juli volgend jaar moet het pand aan de Catharina van Rennesstraat leeg worden opgeleverd, meldt AD Den Haag. 

Hierdoor moeten honderden bewoners vertrekken. In de nieuwbouw is straks geen plek meer voor ze. Tussen januari en mei worden ze verspreid over de andere locaties van Florence in Den Haag en omgeving. Na de zomer zal de zorgverlener gesprekken voeren met de bewoners van het verzorgingshuis in Loosduinen over hun wensen. Tegenover AD laat een woordvoerder van Florence weten dat het een heel ingrijpende boodschap voor de bewoners van het Wijndaelercentrum is. "Het gebouw is nogal oud, de mensen wisten dat er een keer iets met het gebouw zou gebeuren. Maar als je dan hoort dat je moet verhuizen, dan is dat natuurlijk schikken."

De bewoners zijn wel zeker van een plek op een ander locatie van de zorginstelling. Ook probeert Florence rekening te houden met bewoners die graag bij elkaar willen blijven. 

De eigenaar van het gebouw, Woonzorg Nederland,  onderzoekt de mogelijkheden voor nieuwbouw op de plek van het Wijndaelercentrum.


AWP wil waterverspillers meer laten betalen voor zuiveringsheffing

Er dreigt in de toekomst een tekort aan drinkwater in Limburg, Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil burgers en bedrijven stimuleren om zuiniger te gaan doen met drinkwater door de zuiveringsheffing te koppelen aan het drinkwaterverbruik.

De AWP pleit voor het invoeren van het zogenoemde waterspoor, waarbij burgers en bedrijven de zuiveringsheffing van het waterschap betalen op basis van hun eigen drinkwaterverbruik. "En dan ook geen korting voor grootverbruikers, zoals nu nog het geval is”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP in Delfland. "Voor huishoudens met een gemiddeld drinkwaterverbruik verandert er in principe niets, maar waterverspillers passen nu misschien toch hun gedrag aan."
Een huishouden van twee-of-meer personen betaalt nu al een vaste heffing van circa 270 euro zuiveringsheffing in waterschap Delfland. Stel dat een huishouden 135 kuub per jaar verbruikt. De toeslag op het drinkwaterverbruik is dan 270 / 135 = 2 euro per kuub, boven op de normale drinkwaterprijs van circa 1 euro per kuub. Een huishouden dat per jaar 20 kuub meer verbruikt dan gemiddeld, betaalt dus 20 x 2 = 40 euro extra aan zuiveringsheffing. Een huishouden dat 20 kuub minder verbruikt, betaalt 40 euro minder. Zo wordt het volgens AWP ‘lonend' om zuiniger om te gaan met leidingwater. Door bijvoorbeeld de tuin te sproeien vanuit een regenton, of door korter te douchen. Ook is het eerlijker voor kleine huishoudens om zuiveringsheffing te koppelen aan drinkwaterverbruik, vindt AWP.


Hans Klok met circustent op strand van Kijkduin

Hans Klok komt naar Den Haag. Zijn tournee 'Hans Klok en Friends' eindigt in een grote circustent op het strand van Kijkduin en niet, zoals eerder werd aangekondigd, op een parkeerterrein in de badplaats. Van 13 augustus tot en met 28 augustus toont de bekende illusionist op deze bijzondere plek zijn magische kunsten. Volgens de artiest is zijn show spectaculairder dan ooit. Het publiek ziet onder meer acrobaten balanceren op het Rad des Doods en artiesten op acht meter hoogte op een draad de zwaartekracht tarten. Hans Klok laat zelf in razend tempo zijn diva's of magic verdwijnen. In de foyer zijn foodtrucks en bars. Na afloop zorgt een DJ voor muziek in de foyer. Tickets via hansklokshow.nl

Hans Klok in actie.