De vrienden van PreZieZ.
De vrienden van PreZieZ. (Foto: Dick Muijs)

'Top dat er mensen zijn die dit voor ons willen doen'

Dimitry, Pascal, Richard, Casper en Raymond noemen zichzelf 'De vrienden van PreZieZ' . Ze ontmoeten elkaar regelmatig in het gelijknamige eetcafé en brasserie aan de Oude Kustlijn in winkelcentrum Ypenburg. Met kerst wilden ze iets doen voor andere mensen. Dat is gelukt, en hoe!

Door Dick Muijs.

Het idee kwam van Casper van de Poll. Hij wilde met zijn vrienden voor Kerstmis iets doen voor mensen die eenzaam zijn, een moeilijk jaar achter de rug hebben of die het financieel niet zo breed hebben. De gedachte erachter was dat je er rond deze dagen voor elkaar moet zijn en elkaar moet steunen. 

Fraaie inhoud

Hij besprak het idee met zijn vrienden en die waren meteen enthousiast, ook anderen wilden meteen graag een bijdrage leveren. Ook over de invulling waren ze het al snel eens: het moest een rijkelijk gevuld kerstpakket worden. Vervolgens werd via Facebook een oproep gedaan aan bewoners, en werden sponsors benaderd voor een bijdrage. Het streven was om vijftig kerstpakketten te kunnen uitdelen. Maar gaandeweg bleek dat dit aantal wel wat naar boven kon worden bijgesteld: veel meer sponsors dan aanvankelijk gedacht, waren bereid om aan deze actie te willen meewerken. Dankzij de medewerking van maar liefst circa zestig sponsors kon het dubbele aantal kerstpakketten met fraaie inhoud worden samengesteld. 

Woensdagmorgen 22 december werd in de brasserie door veel vrijwilligers gewerkt om de kerstpakketten klaar te maken. Vervolgens werden ze uitgedeeld door de vrienden en de Kerstman. De pakketten gingen naar mensen die zich hiervoor van tevoren hadden aangemeld. Het bleef niet alleen bij etenswaren, zelfs gratis kleding was beschikbaar gesteld. 

Geslaagde kerstactie van Vrienden van PreZieZ 

TV Den Haag was aanwezig om een reportage te maken, en ook de kinderen van UP Ypenburg hielpen een handje met uitdelen. Debby was één van de gelukkigen. "Wat een geweldig mooie actie en ik ben zo blij met dit kerstpakket”, liet ze weten. En ook Jacintha was heel bij met haar pakket. “Top dat er mensen zijn die dit voor ons doen, er bestaat toch zoiets als saamhorigheid.”  

Brasserie eigenaar en mede-initiatiefnemer Raymond Weening had van tevoren nooit gedacht dat de kerstpakkettenactie van de vrienden van PreZieZ zo’n enorme impact zou hebben en zo'n succes zou worden. "Voor ons is het een stimulans om het volgend jaar nog uitgebreider te gaan doen. We hebben al een idee en gaan kijken of dat haalbaar is", aldus Weening.

”We leven in een moeilijke en onzekere tijd; wanneer kunnen we weer normaal genieten? Niemand weet het. Wat we wel weten is dat er altijd mensen zijn die graag een ander willen helpen door er voor ze te zijn, ze een steuntje in de rug willen geven en een fijne Kerst willen bezorgen. Dank aan allen die daaraan een bijdrage hebben geleverd."

Honderd kerstpakketten werden uitgedeeld