Alleen al op het traject van tramlijn 2 worden drie haltes geschrapt.
Alleen al op het traject van tramlijn 2 worden drie haltes geschrapt. (Foto: WM)

HTM schrapt dertien tramhaltes

In de nieuwe jaardienst van de HTM die ingaat op zondag 9 januari, wijzigen niet alleen de vertrektijden van bussen en trams, op sommige lijnen is ook de frequentie aangepast. Daarnaast worden dertien tramhaltes geschrapt. Ook is er rekening gehouden met omleidingen en vertragingen die ontstaan door diverse werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de afsluiting van de Utrechtsebaan in januari. 

Het tijdelijk opheffen van dertien haltes zou eigenlijk per september 2021 worden ingevoerd, maar vanwege de verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding door de Rijksoverheid is dit uitgesteld. Er is bij het schrappen van de haltes niet alleen gekeken naar het aantal reizigers dat er gebruik van maakt, maar ook naar de maatschappelijke functies in de buurt en de beschikbaarheid van OV-halten in de omgeving. 

Het traject van lijn 15 loopt van het Centraal station via Ypenburg naar Nootdorp. De halte Broekpolder is één van de dertien haltes die wordt opgeheven. Voor wie hier opstapte, is het dichtstbijzijnde alternatief: De halte Laan van ’s Gravenmade of Hoornbrug.  

Met het opheffen van de haltes denkt de HTM meer reizigers aan te trekken omdat de reissnelheid wordt verhoogd. De opheffing duurt vooralsnog een jaar, waarna de effecten van de maatregel worden geëvalueerd. Een aantal haltes op het traject van tram 16 keert niet terug. In 2022 wordt in verschillende fasen de infrastructuur van deze tramlijn gereed gemaakt voor de komst van de nieuwe trams. Zo worden de haltes Frankenslag en Van Boetzelaerlaan samengevoegd tot één nieuwe halte Statenkwartier.

De halten die vervallen staan op https://www.htm.nl/nieuws/2021/nieuwe-jaardienst-2022

In een brief aan wijkbewoners en -bestuurders laat het platform Beter Stedelijk en Regionaal Openbaar Vervoer Haaglanden (OVHA) weten niet blij te zijn met het schrappen van zoveel haltes. "De HTM laat hier een flinke steek vallen, vindt Ronald van Onselen van de OVHA. "Dit besluit is in coronatijd en  zonder inspraak van de wijken genomen." 

Van Onselen vreest dat met name minder validen en mensen met kinderwagens de dupe worden van het schrappen van haltes. "Zij moeten hierdoor een langere weg afleggen naar de dichtstbijzijnde halte en vaker overstappen." 

Door de coronacrisis is HTM minder passagiers gaan vervoeren. Mensen werken  thuis, of pakken liever de fiets of de auto. Die reizigers komen echter ook na de coronacrisis niet terug als er haltes worden geschrapt, stelt OVHA. Het advies van het platform aan de HTM luidt dan ook: Laat de haltes tot na corona in gebruik. Het railnet dreigt zo te grofmazig te worden, vindt OVHA. "Dat past niet in deze compacte en intensief bewoonde stad."


Winkelcentrum Ypenburg toegankelijker door geleidelijn

Er komen in Den Haag circa vijftig geleidelijnen bij voor mensen met een visuele beperking. De eerste werd begin december aangebracht bij stadsdeel Escamp aan de Leyweg. Niet lang daarna volgde winkelcentrum Leidschenveen.

De gemeente Den Haag wil dat de buitenruimte voor iedereen toegankelijk is ingericht. "Den Haag wil een stad zijn waar iedereen mee kan doen”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer van Buitenruimte. 

Voor de lijnen wordt een nieuw soort type tegel en klinker gebruikt, die beter past in het straatbeeld en ook veiliger en gebruiksvriendelijker is. 

Stichting Voorall heeft in samenwerking met de gemeente uitgezocht op welke plekken in de stad geleidelijnen nog ontbreken. De gemeente heeft 800.000 euro gereserveerd om de nieuwe geleidelijnen aan te brengen.


Inzamelingsactie voor klanten Voedselbank bij De Toevlucht

Ook dit jaar is er in de maand januari weer een inzamelingsactie voor de Voedselbank Ypenburg, georganiseerd door de diaconie van Wijkgemeente De Toevlucht. Daarnaast is de kerk geopend voor een meditatief moment.

Iedere donderdag kunnen klanten van de voedselbank in kerkgebouw De Toevlucht voedingsmiddelen afhalen. In de maand januari zijn de kratten vaak wat minder gevuld doordat er minder aanvoer is vanuit winkels en andere leveranciers. Daarom organiseert de diaconie van wijkgemeente De Toevlucht  in deze periode een actie voor extra artikelen, houdbare levensmiddelen, schoonmaak en toiletartikelen. Deze artikelen zijn vaak prijzig en daarom erg welkom. De wijkgemeente wil met deze actie het omzien naar elkaar en hulp aan naasten invulling geven.

Actie verlengd

Vanwege de huidige lockdown is de actie verlengd. Deze maand is De Toevlucht een paar keer open voor de afgifte van artikelen. Ook is het mogelijk, voor wie dat wil, om even in de kerkzaal te gaan zitten. Er wordt muziek gedraaid, men kan een kaarsje aansteken en er is gelegenheid voor een gesprek. Woensdagmiddag 12 januari van 13.30 - 15.00 en woensdagmiddag 26 januari van 19.00 - 20.30 uur is de kerk hiervoor geopend. Dit met in achtneming van de coronamaatregelen.

Producten

Producten die men kan inleveren bij het kerkgebouw zijn: was- en schoonmaakmiddelen, toiletartikelen (tandpasta, shampoo, deodorant etc.), maandverband en toiletpapier, houdbare levensmiddelen zonder varkens- en rundvlees (wel kip en vis), zoals soep, blikgroente, olijfolie, rijst, pasta etcetera.

Ophalen

Wie niet zelf naar de kerk aan de Laan van Hoornwijck 140 kan komen, maar wel iets wil geven, kan mailen naar diaconie@kerkopypenburg.nl. De artikelen worden dan opgehaald. Meer informatie is te vinden op de website www.kerkopypenburg.nl

De geleidelijn wordt aangebracht.