De schimmelcoaches, hier samen met hun trainers, zijn er klaar voor.
De schimmelcoaches, hier samen met hun trainers, zijn er klaar voor. (Foto: GvdIJ)

Schimmelcoaches gaan aan de slag in Moerwijk

Bewoners van Moerwijk die last hebben van schimmel in hun woning kunnen vanaf nu de schimmelcoaches van Duurzaam Den Haag en de Moerwijk Coöperatie inschakelen. Deze wijkbewoners hebben zelf eerder te maken gehad met schimmel en zijn recent opgeleid om de oorzaken daarvan te achterhalen én een oplossing te vinden.

Gerard van den IJssel

Het groepje inwoners van Moerwijk volgt sinds november de opleiding tot schimmelcoach. Denise, Hulya, Willem en Raymond zijn door de wol geverfde ervaringsdeskundigen, die zelf in hun woning ook ernstige problemen met schimmel hebben gehad. Als geen ander weten zij hoe moeilijk het is om vast te stellen waar de problemen door ontstaan. “Is het probleem de mens of de woning?”, vat coach Willem de kernvraag samen. “Of komt het toch door iets van buiten?” Hij benadrukt dat het er niet omgaat een schuldige aan te wijzen, maar om een oplossing te vinden. “Je ziet vaak dat gesprekken tussen bewoners en corporaties vastlopen op de schuldvraag. Dan blijft men hangen in verwijten en wederzijdse frustratie.” Dit is verklaarbaar omdat een schimmel nagenoeg altijd wordt veroorzaakt door zowel gebouweigenschappen als (ventilatie)gedrag van de bewoners.

De coaches kregen de afgelopen maanden niet alleen training in alles dat te maken heeft met schimmelproblemen, maar er was ook veel aandacht voor het vergroten van de sociale vaardigheden van de coaches. “Het vraagt nogal wat van iemand om contact te leggen met een bewoner die veelal stijf staat van de frustratie over niet opgeloste problemen”, legt Lennart van der Linde van Duurzaam Den Haag uit. “De coaches hebben geleerd om met zelfvertrouwen, rust en respect om te gaan met de bewoners.”

Vertrouwen

Voor coach Hulya is dat aspect nog wel het interessantst. “Ik denk dat veel mensen in Moerwijk de corporaties niet meer vertrouwen. Wij zijn gewoon mede-wijkbewoners, dus ze zullen ons sneller binnenlaten en geloven.” Coach Raymond noemt zichzelf daarom ook wel eens ‘herstelcoach’. “Als wij het goed doen, herstellen we ook het vertrouwen tussen de corporaties en de bewoners. Wij zijn dus echt een deel van de oplossing.”

Mensen die zich aanmelden voor een advies, krijgen altijd twee coaches op bezoek. De coaches noteren vervolgens de ervaringen van de bewoner en kijken ook zelf rond in de woning om te zien wat de schimmel kan veroorzaken. Daarbij worden onder meer een vochtmeter en co2-meter gebruikt. Alles komt vervolgens in een rapport te staan dat wordt aangeboden aan de bewoner en de woningcorporatie. “Meten is weten”, zegt coach Willem. “Als wij goed beslagen ten ijs komen, met een onderbouwd verhaal, is het veel makkelijker om andere te overtuigen van de maatregelen die kunnen worden genomen.”

Meebetalen

Johan Apeldoorn van de Moerwijk Coöperatie denkt daarom dat het voor de corporaties interessant zal zijn om mee te betalen aan de onderzoeken. “Staedion en Vestia hebben ook een deel meebetaald aan de trainingen. Ik denk dat het voor hen ook van groot belang is dat de schimmelproblemen goed worden aangepakt, zodat mensen langer met plezier in hun woning blijven wonen.”

Voordat de teams er op uit trekken, willen zij hun werkzaamheden eerst nog oefenen op een stuk of tien locaties in Moerwijk of daarbuiten. De groep doet daarom een oproep aan mensen met schimmelproblemen, die er geen bezwaar tegen hebben om vier à vijf mensen twee uur in huis te laten, om zich aan te melden voor een onderzoek. Dat kan door te bellen met Johan Apeldoorn (06-18146226) of door een e-mail te sturen naar schimmelcoach@moerwijkcooperatie.nl. Aan de onderzoeken zijn geen kosten verbonden.