In Madestein wordt De Vroon gebouwd. Ook in dit gebouw komen collectieve ruimtes.
In Madestein wordt De Vroon gebouwd. Ook in dit gebouw komen collectieve ruimtes.

Inspiratiemiddag gezamenlijk wonen

De contouren van toekomstig gezamenlijk wonen kunnen maandag 7 maart in Villa Ockenburgh al enigszins helder worden.  De organisatie van de inspiratiemiddag is in handen van Centrum Groepswonen en Stadsdeel Loosduinen. 

Door Ankie Driessen

In de ochtend zijn er inspirerende voorbeelden in Loosduinen te bezichtigen en in de middag geven diverse betrokkenen, waaronder wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) en Stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli hun visie.

Bouwers, politiek en toekomstige huurders geloven dat in deze vorm van wonen toekomstmuziek zit, vooral in Loosduinen. De bewoners zijn doorgaans wat ouder. Ook zijn er goede ov-verbindingen en is het winkelaanbod aantrekkelijk. “De verzorgingshuizen zijn dicht. De animo om toch bij elkaar te wonen is gebleven. Ze hebben hun eigen voordeur maar delen bepaalde gemeenschappelijke voorzieningen en activiteiten. Ze komen op deze manier makkelijker in contact met elkaar. Dat geldt ook voor dergelijke huisvesting gecombineerd met jongeren. Het woningtekort is er ook mee gediend. Vooral onder de Loosduinse bevolking is veel vraag naar deze vorm van wonen, overigens ook in andere delen van de stad”, licht stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli toe. Hij wijst er op dat mensen ideeën over deze vorm van wonen ook kunnen mailen naar loosduinen@denhaag.nl 

Op dit moment zijn er in Den Haag ongeveer 60 gebouwen waar gemeenschappelijk wordt geleefd. Als het aan Centrum Groepswonen ligt, is dit aantal binnen een paar jaar verdubbeld. Dat elke wijk tenminste 1 of 2 gebouwen heeft voor gezamenlijk wonen is het uitgangspunt voor Terry van der Heide, directeur Centrum Groepswonen. "De tijd is er rijp voor. Bij alle partijen. De huurders die in lange rijen op een dergelijke woonplek wachten, de bouwers staan er achter dat voor deze doelgroep wordt gebouwd en de Haagse politiek heeft zich er ook unaniem achter gesteld. Het is zeker niet de bedoeling dat ouderen alleen met andere ouderen wonen, het concept is ook geschikt dat jong en oud met en naast elkaar wonen en leven”, zegt hij.

Dagvoorzitter Gabrielle Verbeek opent de bijeenkomst maandag om 14.00 uur waarna een inspirerend gesprek volgt met onder andere wethouder Kavita Parbhudayal (zorg en ouderen) en stadsdeeldirecteur El Boumeshouli. Vooraf kan op vier locaties aan een stadssafari worden deelgenomen. Tijdens een stickerworkshop kan iedereen met gekleurde stickers zijn of haar wensen en prioriteiten aangeven. Aan het eind van de middag om 17.00 uur zal geven de stickers al een beeld. In de komende maanden gaan alle partijen de wensen en mogelijkheden uitwerken. Ga voor deelname naar het inschrijfformulier: centrumgroepswonen.nl/inspiratiemiddag of mail naar (info@centrumgroepswonen.nl)