Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Door de ogen van een ander

Hebt u zoiets wel eens meegemaakt. Je krijgt bezoek van familieleden en zij weten iets van Loosduinen. Misschien zijn ze hier geboren of hebben hier gewoond en daarna om moverende redenen hebben ze het gebied Loosduinen verlaten maar willen toch even een rondje lopen. Ik noem het gebied, omdat de stadsdelen pas sinds 1988 zijn ingevoerd. Een rondje lopen om te kijken wat er allemaal nog staat, van wat ze zich kunnen herinneren en ze willen zeker weten wat nieuw is.
Waar beginnen en waar loop je heen? Een familielid van mij kwam niet alleen op bezoek, maar wilde ook graag oude herinneringen ‘ophalen’. Goed idee en het startpunt was het huis van haar oma. Meteen kwam het verhaal van de wietshop naar voren. Oma woonde daar vlakbij en het familielid kon zich niet voorstellen om daar te gaan ‘wie(t)den’! Tevens vertelde ik, dat ondanks dat het college van B&W uit één mond spreekt, een wethouder juist hierover uit de school klapte en het hier niet mee eens was. “Moet kunnen”, was haar antwoord.
Vandaar gingen we door de winkelstraat naar het Loosduinse Hoofdplein. Ik vertelde hierbij dat er geld is vrij gemaakt om de winkelstraat qua luifels etc. op te knappen. Zij wist nog dat oma uitdrukkelijk had gezegd als ze boodschappen ging doen, niet kopen bij de Aldi; het is een Duitse zaak en een beetje macaber. (Aldi was net geopend!) Het kan verkeren, als je nu naar de drukte kijkt.

Een rondje lopen door Loosduinen, zou iedereen eens moeten doen

Het Loosduinse Hoofdplein was wel aardig opgeknapt, maar ze miste toch iets. Kiosken, die in de weg staan voor de zichtlijnen en doorkijkjes. Je ziet net de torenspits; misschien een beetje meer leven. Aan de andere kant wel goede winkelbezetting. In haar stadje liep het centrum juist leeg!
Op weg naar de kerk, het oudste gebouw van Den Haag, even langs de begraafplaats. "Oma ligt er ‘netjes' bij”, vond ze. Ik neem nog even een foto voor thuis en kunnen we daarna naar het museum. Toevallig heb ik de sleutel en kon ik haar de ontstaansgeschiedenis van het dorp Loosduinen laten zien. Dat is iets dat je eigenlijk moet delen met iedereen. Loosduinen als zelfstandig dorp en nu bijna 100 jaar door 's Gravenhage geannexeerd. Een woord dat toch veel wordt gebruikt, zei ik nog. Oude herinneringen en nieuwe feiten. Ze was blij om dit rondje te lopen en bijgepraat te worden. Iets dat eigenlijk iedereen moet doen!
Breng een bezoek aan Loosduinen; laat je bijpraten en dit geldt ook voor de nieuwgekozen gemeenteraadsleden en het nieuwe college. Loosduinen, een pracht van een stadsdeel en 100 jaar, wacht ... ook op u!