Gemeente vult energietoeslag voor minima aan tot 300 euro

Minima krijgen van het Rijk een eenmalige tegemoetkoming van ongeveer 200 euro voor de energiekosten. De gemeente Den Haag vult dit op advies van het Nibud aan tot 300 euro per huishouden. 

In Den Haag heeft 9% van de huishoudens moeite om de energierekening te betalen. Door de stijgende energieprijzen en de inflatie neemt de zogenaamde energiearmoede alleen maar toe. De Haagse aanvulling op de rijksregeling is onder andere bedoeld voor Ooievaarspashouders en gaat uit van een inkomensgrens van 130 procent van het sociaal minimum. "De gemeente Den Haag wil hen op deze wijze graag tegemoetkomen", zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk). "Ik ben blij dat wij als college Haagse inwoners die al moeilijk rond kunnen komen, bovenop de bijdrage van het rijk, een extra steuntje in de rug kunnen geven", aldus de wethouder. De gemeente verwacht dit bedrag uiterlijk 15 april uit te keren.

Naast de energietoeslag van 200 euro geeft het Rijk voor 2022 een korting van 400 euro op de energiebelasting. Daarnaast is er eenmalig 150 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van huizen. Zo kan de energierekening voor mensen structureel omlaag worden gebracht.

Veel huishoudens komen nu al in de knel en kunnen niet wachten totdat de landelijke maatregel in werking treedt. Deze huishoudens kunnen voor hulp naar een van de 32 locaties van de Helpdesk Geldzaken in de buurt.