Hilbert Bredemeijer op één van de zwaarste onderdelen van het parcours: de lange trap vanaf de parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan de puinduin op.
Hilbert Bredemeijer op één van de zwaarste onderdelen van het parcours: de lange trap vanaf de parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan de puinduin op. (Foto: Richard Mulder)

Wethouder Hilbert Bredemeijer werkt zich in het zweet tijdens Puinduinrun

Hilbert Bredemeijer was zondag hard aan het werk in Kijkduin. Nu eens niet als stadsdeelwethouder van Loosduinen maar als hardloper. Zijn inspanning werd beloond.

Bredemeijer eindigde als zesde tijdens de langste afstand, 10,5 kilometer, van de Puinduinrun. Hij liep de drie rondes in 48:42. Dat was ruim zes minuten langzamer dan de nummer één: Vincent Vergeer. De winnaar kwam na 42:13 over de finish. Bij de vrouwen won Natalie Kalkhoven in een tijd van 42:13. Bij de 7 kilometer over twee rondes was Martijn Hammers uit Wassenaar met 32.20 de snelste man, Linda Koper uit Poeldijk finishte als eerste vrouw (35:21). Op de 3,5 kilometer eindigde Mark Holl en Rebecca Bolwerk respectievelijk als eerste man en vrouw. Hun tijden: 16:13 en 17:06.

Moeilijk parcours

De Puinduinrun in Kijkduin is een begrip. Niet alleen vanwege de mooie vergezichten, maar ook omdat deze klim-crossloop qua moeilijkheidsgraad één van de buitencategorie is. Hij wordt sinds 2004 gelopen, vorig jaar ging de loop niet door. De organisatie is in handen van de Residentie Triathlon Club (RTC). 

Degene die deze loop op zijn naam weet te schrijven, mag zich met recht de sterkste crossloper van Den Haag noemen, meldt de organisatie de Residentie Triathlon Club op haar website. RTC lijkt hier gelijk in te hebben. Het zijn namelijk niet de minsten die de parcoursrecords op hun naam hebben staan: Khalid Choukoud (34:25) en Sanne Broeksma (40:22). Choukoud werd vorig jaar Nederlands kampioen op de marathon, Broeksma mocht zich in 2017 Europees kampioen crossduation noemen. Een discipline die bestaat uit 6 kilometer crossloop, 20 kilometer op de mountainbike en weer 3 kilometer lopen.


Petitie tegen gokhal in winkelcentrum al ruim drieduizend keer getekend

Hommerson heeft voor de vestiging van een gokhal het gebouw van restaurant Jasmine Palace op het parkeerdek van winkelcentrum De Savornin Lohmanplein, op het oog. Zodra dit bekend werd, heeft de Commissie Loosduinen schriftelijk haar bezwaren kenbaar gemaakt aan het college van B&W. Op advies van de voorzitter van de commissie, Pjer Wijsman, startte huurdersvereniging Bellavista daarop een petitie. De petitie tegen de gokhal is inmiddels al ruim drieduizend keer getekend.

De commissie Loosduinen is niet alleen mordicus tegen een gokhal in winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. De commissie hekelt ook de wijze waarop één en andere bekend is geworden. "Er is totaal geen inspraak met omwonenden geweest", licht Wijsman toe. Voor hem staat vast dat een gokhal op deze plek geen goed idee is. "Er zitten vier, vijf scholen in een straal van een kilometer, het bestemmingsplan moet er voor worden aangepast en het argument dat het winkelcentrum dicht bij Kijkduin ligt en leisure dus op zijn plaats is, is volkomen misplaatst", somt hij op. Ook vindt hij het een slecht idee om een gokhal nabij kantelwijken als Nieuw Waldeck en de Notenbuurt te situeren. "Dit zijn wijken die al met veel problematiek kampen, waaronder financiële. Met zo'n gokhal bind je de kat op het spek, dat moet je niet doen." 

Flyers

De huurdersvereniging startte niet alleen een petitie, er werden ook 5000 flyers gedrukt. Hierin worden ook winkeliers, bewonersorganisaties en wijkraden genoemd die tegen de komst van de gokhal zijn. Alleen de naam van de commissie Loosduinen ontbrak. Dat wil de voorzitter Bert Goedegebuure, voorzitter van de huurdersvereniging, graag rechtzetten. "Heel erg vervelend en op geen enkele manier goed te praten. Uiteraard heb ik voor deze omissie mijn verontschuldigingen aangeboden aan voorzitter Pjer Wijsman. De Commissie Loosduinen had gewoon bovenaan moeten staan."

Stijgend aantal

Intussen stijgt het aantal ondertekenaars van de petitie nog steeds. Inmiddels is de petitie ruim drieduizend keer getekend via petities.nl

V.l.n.r. Maarten Mulder, Pjer Wijsman en Bert Goedegebuure