‘Den Haag Herdenkt' in de Grote Kerk

In de Grote Kerk is op woensdag 4 mei van 18.15 tot 19.15 uur een herdenking die voor iedereen toegankelijk is. ‘Den Haag Herdenkt' sluit zich aan bij het landelijke jaarthema voor 4 en 5 mei: 'Vrijheid in verbondenheid'.

Tijdens de herdenking spreekt burgemeester Jan van Zanen. Ook worden de Haagse slachtoffers in WOII herdacht en staat men stil bij de vele monumenten in Den Haag. Verder deelt de bekende Haagse schrijfster Yvonne Keuls haar ontroerende oorlogsverhaal met de aanwezigen en zingt kleinkunstenaar Max Douw enkele liedjes bij haar verhaal. Een koor met onder anderen Oekraïense zangers zingt een vredeslied. Voorafgaand aan de herdenking hebben gesprekken plaatsgevonden tussen scholieren en ouderen. Tijdens de herdenking wordt een impressie hiervan gegeven.-Willem Post vertelt over de verrassingsaanval in mei 1940 en over de geboden weerstand. Jongeren zullen hun gedicht voordragen en laten hun schilderijen zien. Het programma wordt afgesloten met een vredesritueel door mensen vanuit verschillende levensbeschouwingen en religies verenigd in de Stichting Prinsjesdagviering.
Na afloop is iedereen welkom voor twee minuten stilte en kranslegging op het Carnegieplein. Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst is er van 15.00 tot 17.00 uur een dialoog in het pand van PEP, Riviervismarkt 2 over het thema: ‘Wat betekent herdenken voor u, voor jou?' Om 17.30 uur wordt er vrijheidsmaaltijdsoep geserveerd in de kerk. Een kop soep kost €2,50. Aanmeldingen voor dialoog, soep en/of herdenking via www.eventbrite.nl. Zoek: ‘Den Haag Herdenkt' en klik op ‘registeren'.