Een studente van ROC Mondriaan praat met een bewoner van Waldeck over de woonomgeving.
Een studente van ROC Mondriaan praat met een bewoner van Waldeck over de woonomgeving. (Foto: Martijn Beekman)

Studenten ROC Mondriaan houden enquête in Waldeck

'Heftig als mensen niet meer naar buiten gaan'

Om inzicht te krijgen in de woonsituatie van de bewoners van Waldeck hielden eerstejaars studenten van de School voor Pedagogische en Sociale Beroepen van het Haagse ROC Mondriaan een enquête. Aanleiding hiervoor was de wijkagenda. Uit de gesprekken kwam onder andere naar voren dat er veel onvrede is over de slechte bestrating en de parkeerproblemen in de wijk.

Ankie Driessen

Alle wijken in Den Haag krijgen een eigen agenda. Hierin staan de belangrijkste aandachtspunten om de komende vier jaar aan te pakken. Op dit moment is Waldeck aan de beurt. Alle inwoners kunnen via een enquête hun mening geven. Dit kan online, via een formulier die ze in de bus krijgen of met hulp van studenten van ROC Mondriaan die de bewoners actief opzoeken. In Waldeck werd dat gedaan door eerstejaars studenten van de School voor Pedagogische en Sociale beroepen van het Haagse ROC Mondriaan. De 80 studenten maakten de enquête eind maart in een week tijd af. Volgens directeur Remco Vierling van ROC Mondriaan leert deze ervaring dat meer praktijkgericht onderwijs een groot pluspunt is voor de studenten. "Niet alleen voor vermelding op hun cv maar vooral omdat zij op deze manier snel praktijkervaring opdoen."
De studenten Imane, Andjeni, Chad en Soliviene deden mee aan het project. De vragen stonden vast, maar ze kregen wel de mogelijkheid om door te vragen. Hierdoor kregen ze meer te horen. Als eenmaal het vertrouwen ontstond tussen de bewoner en de student - ze werkten in een koppel van twee - dan waren de bewoners bereid dieper in te gaan op de vragen uit de enquête, vertellen de studenten. De vragen luiden: 1. Hoe ervaar je de wijk? 2. Voelt u zich veilig of eenzaam? 3. Mist u bepaalde voorzieningen? 4. Maakt u gebruik van de Buurtkamer?

Onveilig

Belangrijke punten die uit de enquête naar voren kwamen waren vrijwel unaniem de grote ontevredenheid over de slechte bestrating in de wijk, de irritatie over hondenpoep, het gevoel van onveiligheid waardoor bewoners zich in de avonduren alleen nog maar met z'n tweeën op straat durven te begeven en de grote parkeerproblemen. Auto's worden overal neergezet. Ook ervaren veel geënquêteerden hun wijk nog steeds als een doolhof, zo blijkt uit de gesprekken.
"De sfeer tijdens deze enquête was plezierig. Een aantal bewoners vertelde over hun eenzaamheid en over hun gevoel van onveiligheid. Een aantal van hen komt daardoor überhaupt de deur niet uit. De mensen waren overigens over het algemeen vrolijk, open en zeker bereid meer te vertellen dan alleen antwoord te geven op de gestelde vragen. We vroegen hen ook wat ze nodig hebben om prettig te leven. Het komt er grotendeels op neer dat ze serieus genomen willen worden. Daarom is het blijvend informeren van bewoners nodig”, vinden de studenten unaniem.
De gemeente moet de enquêtes nog uitwerken. De studenten hopen alle vier dat er echt iets wordt gedaan met de uitkomsten van de enquête. "Er moet flink achteraan gezeten worden dat deze punten goed worden opgepakt en aangepakt. De bewoners moeten vooral resultaten zien. Laten zien dat ze serieus worden genomen. En tegen de eenzaamheid moet zeker iets worden gedaan, want het is heftig als mensen daarom niet naar buiten gaan”, besluiten de studenten.

Benieuwd hoe het ervoor staat met de wijkagenda. Volg dan alle ontwikkelingen via www.wijkagendawaldeck.nl