Louis Schutte was volgens zijn dochter een markante persoonlijkheid.
Louis Schutte was volgens zijn dochter een markante persoonlijkheid. (privéfoto)

Een nagelaten tentoonstelling van een kunstschilder én wijkgenoot

In bibliotheek Nieuw Waldeck is van 23 augustus tot en met 24 september werk van de Haagse schilder Louis Schutte (1932-2021) te zien. De expositie is een eerbetoon van zijn kinderen aan hun overleden vader. 

"Mijn vader Louis Schutte woonde zijn hele leven in dit deel van Den Haag, geboren in de Rozenstraat, getrouwd vanuit Berestein en de laatste 30 jaar genoten van het uitzicht op Meer en Bos aan de Heliotrooplaan, een bekend en markante persoonlijkheid hier in de buurt", schrijft zijn dochter Renée van Dansik-Schutte aan de redactie van deze krant.
Schutte ging naar het toenmalige Grotius lyceum, nu Segbroek college, en studeerde Nederlands. Hij werd onderwijzer en schoolhoofd in het lager onderwijs om zijn gezin te kunnen onderhouden. Daarnaast was hij altijd met de kunsten bezig. Hij schreef verhalen, gedichten en een biografische roman over zijn jeugd tijdens de oorlog. Tekenen en schilderen was altijd al zijn grootste passie. Toen zijn dochters hun vleugels uitsloegen ging hij zich fulltime wijden aan de schilderkunst, zijn vrouw Anna ging werken als mentrix in de zusterflat van Leyenburg ziekenhuis. Schutte schilderde het liefst onderwerpen in de natuur, landschappen, rivieren, boompartijen, een enkele boerderij of kerktoren. Hij was vooral te vinden in de Amsterdamse waterleidingduinen, Zuid Limburg, de omgeving van Rhenen, Maassluis, Reeuwijk en Rottemeren. De laatste jaren verlegde hij zijn focus naar het Westduinpark, de Uithof en Madestein en de kuststrook van Hoek van Holland tot Scheveningen. Ook experimenteerde hij met meer modernere vormen en technieken.
De laatst geplande tentoonstelling werd afgelast door de ziekte van zijn grote liefde Anna. "Zonder haar wilde hij het niet." Nu, na zijn overlijden afgelopen najaar, willen zijn dochters deze 'Nagelaten tentoonstelling' alsnog tonen als een eerbetoon aan hun bijzondere vader. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, aquarellen, gouaches en tekeningen. De werken zijn te koop en de opbrengst komt ten goede aan de Hersenstichting.
Gedurende tentoonstelling en op afspraak zijn de dochters van de schilder regelmatig in de bibliotheek aanwezig. Voor contact en meer informatie: louisschutte.expo@gmail.com