Alleen al de circustent is een bezienswaardigheid.
Alleen al de circustent is een bezienswaardigheid. (Foto: WM)

Hans Klok tovert er deze dagen op los in Kijkduin

De circustent van illusionist Hans Klok staat momenteel op het strand van Kijkduin. De eerste show was zaterdag terwijl de thermometer 32 graden aanwees. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de tent op het parkeerterrein aan de Machiel Vrijenhoeklaan zou komen te staan, kort van tevoren werd bekendgemaakt dat de voorstellingen op het strand worden gegeven. De tent staat sinds vrijdag tussen Beachhouse Kijkduin en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade.

De hoge temperaturen weerhielden Hans Klok en Friends er zaterdag niet van om een weergaloze voorstelling te geven. Acrobaten balanceerden op het Rad des Doods en artiesten tartten op acht meter hoogte op een draad de zwaartekracht. Geen sinecure met die warmte. Zelf liet Hans Klok in razend tempo zijn diva's of magic verdwijnen. 

De illusionist rondt in Kijkduin zijn tournee 'Hans Klok en Friends' af. De tent staat er nog tot en met zondag 28 augustus, voor de resterende voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. En voor wie nog gaat: kom, als het enigszins mogelijk is, zeker bij mooi weer met de fiets. Zaterdag begon de show 20 minuten later, omdat veel bezoekers nog in de file stonden.


Kidsdriedaagse in Houtwijk groot succes

Een Escapevroom over kinderrechten, een dag lasergamen en een ROBLOX parcours. Met ondersteuning van Wijkz en wijkberaad Houtwijk zette de Houtwijkse Kinderraad ook dit jaar weer een leuke kidsdriedaagse neer. 

De eerste dag van de kidsdriedaagse, eind juli, startte met de Escapevroom. Een soort escaperoom-spel met lastige puzzels, die gratis wordt uitgeleend bij JIP Den Haag (Jiphaaglanden.nl).
De tweede dag van de kidsdriedaagse was begin augustus. Wijkgebouw Bokkefort werd helemaal omgebouwd tot lasergame arena. Buiten op het veld werd een arena voor gelblasters gemaakt. Hier speelden ook teams tegen elkaar. Er werd geschoten met kleine, biologisch afbreekbare gelballetjes.
De laatste dag van de kidsdriedaagse was afgelopen week. Waar het de voorgaande twee dagen van de kidsdriedaagse toch nog een beetje rustig was, verzamelden zich nu voor aanvangstijd al tientallen nieuwsgierige kinderen. Tien verschillende levels, gebaseerd op de spellen die in de populaire game Roblox worden gespeeld, moesten zo snel mogelijk worden afgerond. Balgooien, hoepelspringen, sprinten, eendjes zoeken in een springkussen en nog meer spellen werden in hoog tempo gespeeld. Bloem, Seth en Emre wisten het parcours af te leggen in een tijd onder de 1 minuut en 20 seconden. De jonge Vik scoorde met zijn vijf jaar een eerste plaats bij de jonge groep met twee en een halve minuut. Alle kinderen kregen na afloop een kleinigheidje voor hun geweldige inzet, waarna met elkaar alles werd opgeruimd. Ook maakten ze een deel van de speeltuin nog even schoon!


Steeds meer dertigers vertrekken uit de Randstad

In 2021 verhuisden opnieuw meer mensen vanuit de Randstad naar een gemeente daarbuiten. Het aantal verhuizingen naar de Randstad daalde daarentegen licht. Het zijn vooral 30-plussers die de Randstad steeds vaker verlaten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 75.000 mensen verlieten de Randstad in 2021. Zij gingen elders in Nederland wonen. Dat zijn er vijfduizend meer dan in 2020. Het aantal mensen dat naar de Randstad verhuisde nam juist licht af, in totaal waren dat er 53.000. In 2021 verhuisden er dus 22.000 mensen meer vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Dertigers vormden in 2021 de grootste groep: er verhuisden bijna 9.000 meer dertigers vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Dit saldo loopt al vanaf 2013 op, maar nam vooral de laatste twee jaar toe. 

Deze trek uit de Randstad neemt al sinds 2014 toe. Sinds 2017 verhuizen meer mensen uit de Randstad dan dat er mensen van buitenaf komen wonen. Ook buiten de Randstad zijn de verhuizingen steeds meer gericht op regio's aan de randen van Nederland.



De kinderen genoten van de activiteiten.