Met een druk op de knop lanceerden drie leerlingen van basisschool de Fontijn #HeelDenHaagLeest. De twee initiatiefnemers staan achter de kinderen.
Met een druk op de knop lanceerden drie leerlingen van basisschool de Fontijn #HeelDenHaagLeest. De twee initiatiefnemers staan achter de kinderen. (Foto: Daniella van Bergen)

#HeelDenHaagLeest feestelijk van start gegaan

Drie leerlingen van basisschool de Fontijn in Wateringse Veld lanceerden dinsdag 1 november met een druk op de knop #HeelDenHaagLeest. Het manifest richt zich erop om álle Hagenaars aan het lezen te krijgen. Het initiatief van twee Haagse mbo-docenten is ondertekend door het Haagse onderwijsinstellingen, organisaties en bedrijven. Wethouder Onderwijs Hilbert Bredemeijer vierde het feest dinsdag mee.

Bij ROC Mondriaan in Den Haag zorgden verschillende artiesten, schrijvers én Haagse leerlingen en studenten ervoor dat deze middag een vrolijk, Haags leestintje had. Spoken word-artiest Gershwin Bonevacia nam de aanwezigen mee in zijn visie op lezen, zangers Tim Akkerman en Jhilani Wijsman zongen over lezen en schrijver Koos Meinderts droeg voor uit eigen werk. De bijeenkomst sloot af met een officieel moment, waarbij de bestuurders van het Haagse onderwijsveld en betrokken organisaties hun handtekening onder het manifest zetten.

Initiatief

Mbo docenten Rosa Rupert en Marjolein Kool zijn de initiatiefnemers van “Heel Den Haag Leest” dat ervoor moet zorgen dat iedereen in Den Haag vaker een boek pakt. Rosa: “Ik werk voor de Mondriaan School voor Business Support en we merkten daar dat nieuwe studenten steeds meer moeite hebben met taal en te weinig lezen. We zijn daarom begonnen met de schoolbibliotheek en dat blijkt prima te werken. Een bieb op school is een heel laagdrempelige en leuke manier om studenten zowel binnen als buiten de les in aanraking te laten komen met boeken. Er komen nu ook al studenten van andere scholen die boeken willen lenen en die zijn van harte welkom. Ook docenten van andere opleidingen en andere collega’s weten de bieb te vinden, bijvoorbeeld van de Facilitaire dienst en de schoonmaak.’’

Marjolein: "Rosa en ik waren al langer bezig met het idee van "Heel Mondriaan Leest” en we hebben er uiteindelijk voor gekozen om het nog groter aan te pakken en er "Heel Den Haag Leest” van te maken. We wilden graag de samenwerking zoeken met verschillende partners, waaronder kinderdagverblijven, basis- en middelbare scholen, De Haagse Hogeschool en natuurlijk de Bibliotheek Den Haag. Als een student hier op school ziet dat er een schoolbieb is, in het buurthuis ziet dat er activiteiten zijn die met lezen te maken hebben en dat ook ziet op de school of kinderopvang van zijn broertje of zusje, dan kan dat iets triggeren. Dat is de kracht van samenwerking.”

Het afgelopen jaar hebben zich al vele Haagse (onderwijs) instellingen aangesloten bij het initiatief van de twee Mondriaandocenten. Onder andere de Lucas onderwijsstichting, Stichting Kinderopvang 2Samen, Bibliotheek Den Haag en De Haagse Hogeschool gingen met ROC Mondriaan meteen actief aan de slag. Bij ROC Mondriaan ging een groeiende groep mbo’ers aan het lezen en anderstalige cursisten van de Taal+ school lezen steeds vaker Nederlandse boeken. Fatima uit Sudan zegt er over: ‘’Ik kreeg inspiratie van andere cursisten. Ik durfde geen boek van 200 bladzijdes te lezen. Ik ontdekte dat ik dat wel kan.’’ Bij 2Samen vatte een van de pedagogisch medewerkers de wens voor meer leesplezier mooi samen: “We willen een knusse leeshoek met zachte kussens of een lekkere bank, een inclusieve collectie kinderboeken waardoor kinderen zichzelf herkennen in de verhalen en we willen lekker veel voorlezen, ook bij de oudste kinderen van de BSO!”

Initiatiefpartners zijn: ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool, Bibliotheek Den Haag, ProBiblio, Basisschool Onze Wereld, Stichting Kinderopvang 2Samen, Basisschool De Fontein, VO school het Maris College, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, Paagman, De Voorleesexpress, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Lezen. Voor meer informatie én het manifest ga je naar: www.heeldenhaagleest.nl