De wijk is alleen bereikbaar via een heuvel en een smalle, scherpe bocht.
De wijk is alleen bereikbaar via een heuvel en een smalle, scherpe bocht. (Foto: WM)

Bewoners willen aansluiting op Kijkduinsestraat

De bewoners van de Finest of Ockenburgh zijn niet blij dat ze vanuit hun wijk geen rechtstreekse aansluiting meer hebben op de Kijkduinsestraat. Om bij hun woning te komen moeten ze helemaal omrijden via de Machiel Vrijenhoeklaan en dat levert mogelijk gevaarlijke situaties op, zo stellen ze. Het CDA Den Haag heeft hierover vragen gesteld aan het stadsbestuur. 

De Finest of Ockenburgh is een nieuwe wijk met 130 woningen, pal aan de Kijkduinsestraat. De wijk ligt ingeklemd tussen The International School of The Hague (ISH), de Kijkduinsestraat en het Wijndaelerduin. Sinds begin 2022 is de nieuwbouwwijk in de zogenaamde Duinvallei voor de auto uitsluitend bereikbaar via de Machiel Vrijenhoeklaan en over de Schapenatjesduin. Daarbij moeten bewoners een heuvel over en daarna meteen een smalle, scherpe bocht nemen. Fietsende leerlingen van de ISH kruisen de auto's, bestelbusjes en/of vuilniswagens op het smalle stukje op de heuvel, op het punt waar de Wijndaelerduin overgaat in de Duinvallei. Bewoners vrezen dat er ongelukken gaan gebeuren, met name bij gladheid. In een brief aan de gemeente hebben ze al aandacht gevraagd voor deze gevaarlijke verkeerssituatie.

Voorzitter van de Commissie Loosduinen en voormalig leidinggevende bij de ISH, Pjer Wijsman, waarschuwde bij de planning van de wijk al voor mogelijke verkeersrisico's. Tijdens de bouwwerkzaamheden was de wijk nog wel toegankelijk via de Kijkduinsestraat en de Ockenburghstraat.

"Het stadsbestuur moet oog en oor hebben voor de zorgen en noden van de bewoners”, stelt CDA fractievertegenwoordiger Astrid Frey. Het CDA Den Haag wil dat er in overleg met de bewoners een onderzoek komt naar de mogelijkheid om via de Ockenburghstraat aansluiting te vinden met de wijk.