Hein Bayer heeft zijn zaak in de Campanulastraat altijd met heel veel plezier gerund.
Hein Bayer heeft zijn zaak in de Campanulastraat altijd met heel veel plezier gerund. (Foto: WM)

Poelier Hein Bayer gaat met pensioen

Volgende maand wordt Hein Bayer 66. Dan is hij 48 jaar poelier geweest, waarvan 37 jaar in de Campanulastraat. Zaterdag 19 februari doet hij voor het laatst de deur achter hem dicht. "Het is mooi geweest", zegt hij. Wel gaat hij zijn klanten en het buurtje zeker missen. 

"Officieel moet ik nog tot oktober. Dat zou ik wel hebben gedaan, want ik heb altijd veel plezier gehad in mijn vak en met mijn klanten, maar ik heb artrose in beide armen en dat werkt niet prettig", vertelt Hein.

Bayer sluit 19 februari niet alleen zijn eigen loopbaan als poelier af. Na ruim honderd jaar en drie generaties, komt er een einde aan de poeliersfamilie Bayer/Van den Burg. Opa Hein Bayer begon in 1918 aan de Rijksstraatweg in Wassenaar als poelier. De andere opa, Toon van der Burg, opende zijn zaak in 1926 aan de Rijswijkseweg in Den Haag. Heins vader werd, net als zijn drie ooms, eveneens poelier. Hij zette de zaak van opa Van den Burg in Den Haag voort. Hein zelf trad in 1974 in dienst bij zijn vader. Samen met zijn broer Otto werd hij in 2004 de nieuwe eigenaar. In 1985 werd de poelierszaak van Jan Driessen aan de Campanulastraat aan het bedrijf toegevoegd. Zelf heeft Hein twee zonen. "Mijn jongste heeft er nog wel even over nagedacht om de zaak over te nemen, maar hij heeft ook altijd gezien hoe hard ik werkte." Wel is hij altijd gesteund door zijn vrouw Wilma en zijn zonen, wil hij nog kwijt. "Wilma zorgde de eerste jaren samen met mij dat er een goedlopende zaak ontstond. Later werkte ze op de achtergrond mee. Mijn zonen droegen met name rond de kerstdagen, altijd hun steentje bij."

Hein heeft de zaak altijd met veel plezier gerund, maar is wel blij dat hij straks andere dingen kan gaan doen. "Met name rond de kerstdagen was het altijd heel druk. Het was dan geen uitzondering dat ik pas rond half tien 's avonds thuis was."

Hoe het hem is gelukt om als kleine middenstander stand te houden? "Door kwaliteit te bieden. Je moet als kleine winkelier iets anders bieden dan de supermarkt", legt hij uit. Naast het wild, was zijn Gildehoen populair. "Kip die lekker de ruimte en hoogwaardige voeding heeft gehad en waar geen antibiotica in is gestopt. Geloof me, dat verschil proef je."
De laatste jaren zag Bayer zijn klandizie toenemen. "Mensen zijn zich steeds bewuster van wat ze eten."

Als hij op 19 februari de deur definitief achter zich dicht trekt, overheerst het gevoel dat het mooi is geweest. "Lijkt me heerlijk om nu eens met kerst samen met mijn vrouw boodschappen te kunnen doen." Wel gaat hij zijn buurtje en de klanten missen. "Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad. Toen de jongens waren geboren, ging ik elke dag met cadeaus naar huis. Ik wil mijn klanten dan ook heel erg bedanken voor het vertrouwen dat ze al die jaren in me hebben gesteld."




Hein denkt dat hij zeker nog wel eens in de Campanulastraat zal komen. "Ik woon en Monster en ga zeker nog wel eens iets lekkers halen bij Maison Kelder en een gehaktbal bij Rob."