Dit team van Haagse ambassadeurs gaat er alles aan doen om Hagenaars te informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games.
Dit team van Haagse ambassadeurs gaat er alles aan doen om Hagenaars te informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games. ((Foto: gemeente Den Haag))

Bekende Hagenaars gaan Den Haag warm maken voor Invictus Games

Algemeen

Nog even en dan gaan in Den Haag de Invictus Games van start. Van 16 tot en met 22 april gaan 500 fysiek en mentaal gewonde militairen uit twintig landen in het Zuiderpark de sportieve strijd met elkaar aan. Aan vijf bekende Hagenaars de schone taak om de bijzondere verhalen achter de deelnemers en het evenement uit te dragen, en zo de Hagenaars warm te maken voor de Invictus Games. 

Columnist en presentator Sjaak Bral, presentator en acteur Bas Muijs, maar ook politieagente Thessa, die onlangs bekendheid kreeg door haar hoofdrol in de televisieserie Bureau Hofstad, maken deel uit van dit Haagse ambassadeursteam. Professioneel honkbalspeler Kalian Sams en Paralympisch snowboardster Renske van Beek maken het team compleet. Samen gaan zij zoveel mogelijk Hagenaars informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games.

Gewonde militairen

De Invictus Games brengen 500 fysiek en mentaal gewonde militairen uit 20 landen samen in het Haagse Zuiderpark. Zij gaan met elkaar de sportieve strijd aan in tien verschillende sporten: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoorroeien, JLR Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen. Er is een viertal locaties waar de activiteiten zijn gepland. De meeste sporten vinden plaats in en om het Zuiderpark, bijvoorbeeld in de Sportcampus en bij atletiekvereniging Sparta. 

Herstel 

Dit evenement draait om meer dan sport alleen. Het evenement gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Maar het is bovenal een evenement dat als doel heeft breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben.
Burgemeester Jan van Zanen kijkt uit naar het evenement: “De Invictus Games zijn een eerbetoon aan alle veteranen die zich in hebben gezet voor de waarden die we in Den Haag zo belangrijk vinden: vrede en recht. Juist in deze tijden past het om onze waardering en dankbaarheid te tonen.”

Sportbonden

De vijf ambassadeurs zetten zich in om de bijzondere en veerkrachtige verhalen achter de deelnemers en het evenement over het voetlicht te brengen. Vijf bevlogen en betrokken Hagenaars die ieder een andere doelgroep aanspreken en hun netwerk en bereik inzetten om de Invictus Games het podium te geven dat dit evenement verdient.
“De Invictus Games zijn voor mij het bewijs dat wij allemaal, ieder op z’n eigen manier, iets bijzonders kunnen betekenen. Voor onszelf, maar vooral voor een ander. Eervol dat ik een steentje mag bijdragen aan dit geweldige evenement!” zegt Sjaak Bral.

Optredens

Het Haagse Zuiderpark is van 16 tot en met 22 april de plek waar de Invictus Games plaatsvindt. Niet alleen kunnen de bezoekers getuige zijn van de prestaties van de veteranen op sportief gebied, ze kunnen in en rond de Sportcampus ook zelf aan de slag. Onder andere boulderen, abseilen, boogschieten en BMX’en op een pumptrack staat op het programma. Diverse sportbonden laten bezoekers kennis maken met hun sport en op het tijdelijke Cruyff Court worden sporten voor mensen met een beperking aangeboden. Defensie neemt materieel mee en geeft via Virtual Reality een blik in de toekomst, terwijl in de Entertainment Tent diverse optredens plaatsvinden. 

Informatie

Het evenemententerrein is dagelijks gratis te bezoeken. Voor het bezoeken van een wedstrijd zijn tegen betaling toegangskaarten beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de website https://www.invictusgames2022.com/