Buddy en Joas zijn van begin af aan echte maatjes.
Buddy en Joas zijn van begin af aan echte maatjes. (Foto: privéfoto)

Dankzij crowdfunding toch een hulphond voor Joas

De 15-jarige Joas is meervoudig gehandicapt. Een hulphond kan zijn leven een stuk verlichten. De hond Buddy is er al, maar de zorgverzekering vergoedt de kosten voor zijn training niet. Dankzij een zeer succesvolle crowdfundingsactie kan die nu toch binnenkort worden gestart. 

Als Joas na een dag op de Tyltylschool aan de Melis Stokelaan thuis komt in Wateringse Veld, wordt hij door labrador Buddy begroet alsof hij weken van huis is geweest. Even daarvoor raakt Joas die leidt aan een zeer zeldzaam syndroom, nog boos en gefrustreerd bij het uittrekken van zijn jas. De overenthousiaste begroetingen van Buddy daarentegen laat hij rustig over zich heen komen. Als het hem teveel wordt, geeft hij een lichte duw. Buddy gaat rustig liggen. 

Die klik tussen de hond en haar zoon, is er volgens zijn moeder Liesbeth van begin af aan geweest. "Buddy was een half jaar oud toen we hem ophaalden bij de fokker. Toen Joas binnenkwam en de hond zag, begon hij meteen te stralen", vertelt ze.

Liesbeth en haar man Henk-Willem kwamen dankzij hun oppas op het idee om een hond aan te schaffen voor Joas. "We zagen bij haar wat een positief effect een hond op hem heeft", legt Liesbeth uit. Door het zeer zeldzame syndroom waar Joas aan lijdt, is hij niet alleen lichamelijk en verstandelijk beperkt, hij kan ook niet praten. "Dat zorgt voor heel veel frustraties omdat hij zich niet kan uiten", vertelt Liesbeth.  Veel gewone dagelijkse handelingen als aankleden ontaarden daardoor in een strijd en de veelvuldige bezoeken aan het ziekenhuis - Joas is onder behandeling bij maar liefst tien specialisten - zijn voor hem en zijn ouders enorm stressvol. 

Training

Om het leven van hun zoon, dat al zoveel hobbels kent, te kunnen verlichten, dienden ze een verzoek bij de zorgverzekering in voor de training van Buddy tot hulphond. Zo'n training kost 20.000 euro. Daarvoor wordt de hond twee jaar lang intensief getraind aan huis, en nog eens acht jaar lang begeleid. Na de opleiding kan de hond onder andere de sokken van Joas aantrekken en voelt hij aan wanneer hij zijn kop op zijn schoot moet leggen als de stress toeneemt. Verder leert Buddy om al in een vroeg stadium door geurverandering een oorontsteking bij Joas te signaleren, iets waar hij heel vaak last van heeft. "Wij merken het pas als de ontsteking zichtbaar en pijnlijk is. Als we dat stadium voor kunnen zijn, scheelt dat straks heel frustratie", legt Liesbeth uit. 

In de aanvraag voor de vergoeding ging heel veel tijd zitten, vertelt Liesbeth.  "We zijn er echt maanden mee bezig geweest. Je moet bijvoorbeeld onderbouwingen hebben van de ergotherapeut van school, de revalidatiearts, de kinderarts en de huisarts. Omdat je gelooft in het positieve effect ervan voor je kind, ga je ermee door." Het resultaat viel echter tegen. Eerst werd al getwijfeld aan het effect van een hulphond in het geval van Joas, daarna bleek dat de zorgverzekering een dergelijke training alleen vergoedt als het bijdraagt aan meer zelfstandigheid en mobiliteit. En dat is bij Joas niet het geval. "Bij hem gaat het puur om vermindering van de stress, maar dat is voor zijn kwaliteit van leven wel belangrijk", legt zijn moeder uit. 

Overtuigd van de positieve invloed van een hulphond op het leven van hun meervoudig gehandicapte zoon, startten Henk-Willem en Liesbeth daarop een crowdfundingsactie. Het geld was - mede dankzij een flinke donatie van de organisatie  'De Hond kan de was doen' al binnen anderhalve week binnen. Henk-Willem en Liesbeth zijn enorm blij en dankbaar. "Dit gaat niet alleen Joas, maar ook ons als gezin zoveel opleveren. We hebben nog een zoon, Ruben. Je wil als gezin wel eens iets samen doen, nu kan dat niet. Daardoor gaan we meestal gescheiden op pad. Maar straks als Buddy opgeleid is als hulphond, kunnen we misschien wel weer eens een echt gezinsuitje plannen."