Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Oorlog in Europa

Het is oorlog in Europa. Ik had niet gedacht dat we die zin ooit nog zouden uitspreken. Rusland is Oekraïne binnengevallen en bombardeert woonwijken. Talloze gezinnen slaan op de vlucht; het gaat nu al om 1,5 miljoen mensen. Die zoeken nu allemaal onderdak ergens in Oekraïne of elders in Europa. De beelden die je ziet zijn verschrikkelijk en gaan door merg en been. In De Telegraaf stonden maandag foto’s van moeders met hun kinderen die op zoek zijn naar een plek om te schuilen. Het is zo erg om te zien. Poetin moet zich diep en diep schamen.

Opvangplekken

De gemeente is uiteraard zeer bezorgd en leeft mee met de mensen in Oekraïne en iedereen die vrienden of familie in het land heeft. Wij regelen daarom opvangplekken in Den Haag voor de mensen die het nodig hebben omdat ze het oorlogsgeweld ontvluchten. Het gaat in eerste instantie om 200 plekken in een hotel, maar dat kunnen we snel uitbouwen naar 500 plekken. Intussen zoeken we voor de langere termijn meer locaties om meer vluchtelingen te kunnen opvangen. Deze tijd vraagt solidariteit van ons allemaal: als stad van vrede en recht doen we wat we kunnen.

Welke politici kijken hun kinderen in de ogen als ze een beslissing nemen?


Het voelt gek om nu over iets anders te schrijven dan de oorlog. Terwijl we onlangs nog een mooi plan hebben gelanceerd ter waarde van 1 miljoen euro om winkelcentrum Loosduinen een goede impuls te geven. Maar daar gaat het nu echt even niet over. Volgende week 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Uw hoofd staat er misschien helemaal niet naar met alles wat er nu gebeurt. Toch is het belangrijk om te gaan stemmen omdat u bepaalt hoe Den Haag er de komende jaren uit ziet.

“Kijk uw kinderen in de ogen iedere keer als u een beslissing neemt,” zei de Oekraïense president Zelensky bij zijn installatie. Wie krijgt de sleutels in handen van deze stad de komende vier jaar? Welke betrouwbare politici gaan de stad besturen als het aan u ligt? Welke politici kijken hun kinderen in de ogen iedere keer als zij een beslissing nemen? Ik wens u veel wijsheid toe met uw keuze.


Stadsdeelwethouder Loosduinen Hilbert Bredemeijer