Afbeelding
(Foto: privéfoto)

De (Stadsdeel)Wethouder

Wie kent de wethouder niet? Vaak zie je zijn foto in de krant of wordt in ieder geval zijn/haar naam genoemd; aanwezig bij een bepaalde gelegenheid. We hebben acht wethouders en dit past goed bij de acht stadsdelen. Op zich heeft het niets met elkaar te maken, maar omdat er acht zijn, heeft elk stadsdeel ook zijn stadsdeelwethouder.
Wat nu als er bij de volgende collegeonderhandelingen geconstateerd wordt, dat alle portefeuilles zo gecompliceerd zijn, dat er 9 of 10 wethouders nodig zijn? Niet alleen gaan de gemeentebelastingen omhoog, de personen moeten betaald worden, neen er schieten diverse wethouders over en worden dus stadsdeel-loos…
Gaat men op vrijdagavond een stoelendans organiseren? Als de muziek stopt, moet je snel op een stadsdeel gaan zitten?
In het algemeen is de vraag of men dit erg vindt?
Is het een ceremoniële functie of heeft het weldegelijk waarde? Is het alleen handjes schudden, lintjes doorknippen en toespraken houden of kunnen ze iets betekenen voor 't stadsdeel?
Het valt in ieder geval met de interesse, die de vakwethouder, een ander deel van zijn portefeuille, toont aan zo'n stadsdeel en haar bewoners.
Als ik terugkijk betreffende Loosduinen dan hebben we er aardig wat gehad. Wethouders, die de rit volledig uitzaten, interim wethouders en later benoemde wethouders, wegens gebeurtenissen waar we het nu maar eens niet over zullen hebben. Eigenlijk van alles wat; mannen en vrouwen, klein en groot en als vakwethouder met verschillende specialiteiten.
Wat blijft is, dat de stadsdeelwethouder eigenlijk nog meer in dienst staat van de gemeenschap en goed moet luisteren naar de bewoners. De zaken, die besproken worden, meenemen naar het collegeoverleg; inbrengen als het je eigen portefeuille is of op het bureau leggen van de vakwethouder. Het kan een verschil maken, toch?
Het enige dat eigenlijk belangrijk is, is hoe je het spel speelt. Soms rollen de knikkers net iets anders en dan is het de vraag of je je hoofd boven het maaiveld wilt en durft uit te steken.
Later maak je wel je excuses, maar voorlopig heb je je toch ingezet voor je stadsdeel.
Zo'n wethouder zoeken we weer voor Loosduinen. Ervoor staan, luisteren naar en zaken bepleiten in het college of soms in de raad. Het is gewoon jammer dat je na de gelopen race, wie wethouders mag leveren, niet kan kiezen voor een bepaalde stadsdeelwethouder.
Zij spreken zich uit voor en gooien muntjes op als ze hetzelfde stadsdeel willen, zeker waar je erg welkom bent.
Ik hoop dat het kop wordt. Dan wordt het vast een goede Loosduinse ‘Peenbuiker', die stadsdeelwethouder en 100 jaar vieren met de CL is toch aantrekkelijk…….