Een dagelijks beeld van de Pauwhof volgens Mazer en Roodenburg; dubbel geparkeerde auto's in een straat waar de verkeersoverlast groot is.
Een dagelijks beeld van de Pauwhof volgens Mazer en Roodenburg; dubbel geparkeerde auto's in een straat waar de verkeersoverlast groot is. (Foto: Frans Limbertie )

Parkeerproblematiek in de Pauwhof nog niet helemaal opgelost

De parkeeroverlast voor de bewoners in de Rijswijkse Pauwhof, grenzend aan Delft, is ook afgelopen jaar niet verminderd. De gemeente Rijswijk heeft volgens Frank Mazer en Henk Roodenburg nog steeds niet voor een oplossing weten te zorgen. Toch zijn ze optimistisch. “Het dossier is nu bekend bij de Rijswijkse gemeenteraad. We denken dat er schot in de zaak komt.”

Frans Limbertie

Half maart vorig jaar spraken we beide heren ook al. Toen was de situatie niet anders: een absurde parkeerdruk, met name door het lukraak parkeren van auto's door Mondriaan-leerlingen, en de daaraan gekoppelde schades plus het intimideren van bewoners. Mazer en Roodenburg blijven echter strijdbaar. “We laten ons leven niet verpesten, maar moedeloos word je er soms wel van," benadrukken ze nog maar eens. 

Hoe heeft dit ooit zo kunnen escaleren? “De gemeente Rijswijk heeft zestien jaar geleden behoorlijke steken laten vallen bij het beoordelen van de bouwvergunning, inclusief parkeerparagraaf van een ROC Mondriaan-nieuwbouwproject”, vertelt Mazer onomwonden. En dat verbaast hem en Roodenburg ten zeerste, aangezien er genoeg waarschuwingen waren van bewoners voor de gevolgen van het realiseren van een megagrote school in een woonwijk. “Sinds de opening in februari 2011 wordt de Pauwhof als een verlengd parkeerterrein van de school gebruikt," verklaart Roodenburg. “Gemeente en school faciliteren op die manier al jarenlang een parkeeroverlast met drastische gevolgen. Reden dat afgelopen tijd een aantal bewoners is verhuisd.”

Inmiddels is er na al die jaren door Roodenburg een ruim één meter dik dossier opgebouwd. Mazer vervolgt: “Wij hebben het idee dat binnen de gemeente het dossier van het ene bureau naar het andere bureau wordt verschoven. Enige consistentie in dit beleid ontbreekt. Verantwoordelijk wethouder Björn Lugthart is, zoals bekend, onlangs vertrokken naar de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Jammer om te constateren dat we bij hem 'de nodige slagkracht' hebben gemist. Zelf noemde de oud-wethouder dit alles 'complexe materie' en verklaarde hij tevens geen ijzer met handen te kunnen breken. Volgens ons is dit echter geen complexe materie, en gaat het alleen om een parkeerprobleem. Niet over rakettechnologie.”

Toch zijn de twee Rijswijkers hoopvol over de toekomst. Ze vertrouwen erop dat de gemeenteraad opkomt voor de Pauwhof bewoners, die al jaren in het volgens hen 'epicentrum van de parkeeroverlast' wonen. Het onderwerp staat op de politieke agenda. Wethouder Jeffrey Keus heeft het dossier van Lugthart overgenomen. Namens D66 is raadslid Rens Veerman langsgekomen om zich te laten voorlichten over het probleem. Dit wordt door de bewoners erg gewaardeerd.

De gemeente heeft verder de voetgangersingang aan de Pauwhof verplaatst naar de Broekmolenweg. De zij-ingang aan de Pauwhof wordt door middel van een schuifhek ook gesloten. Mazer en Roodenburg noemen dit een lichtpuntje. "Daar zijn we blij mee. Hiermee wordt voorkomen dat leerlingen door de Pauwhof over een te smalle stoep lopen en hun afval daar achterlaten.”

Reactie gemeente

In een reactie op de uitspraken van Frank Mazer en Henk Roodenburg laat de gemeente weten de klachten van de bewoners serieus te nemen. Daarom is er een aantal acties in gang gezet in samenspraak met de bewoners en met ROC Mondriaan. De gemeente heeft in 2019 en in 2021 een parkeerdrukmeting uitgevoerd. Hieruit bleek dat de parkeerdruk binnen de norm is. Aanvullend is onderzocht of er draagvlak in de wijk is voor gereguleerd parkeren (bijvoorbeeld betaald parkeren, parkeren voor vergunningshouders of een blauwe zone, red.). Hieruit bleek dat de meerderheid van de bewoners dat niet wil. Volgens de bewoners is er geen sprake van een parkeerprobleem, maar komt de overlast vooral door het gedrag de leerlingen van het ROC Mondriaan.

Om hier iets aan te doen heeft de gemeente in de eerste maanden van 2021 intensiever gehandhaafd. Ook het ROC heeft bijgedragen aan een oplossing, namelijk met beveiligingsmedewerkers die surveilleren in aangrenzende woonwijken. Zij schreven boetes uit, voor met name foutparkeren. Ook is bijgehouden hoeveel afval en troep op straat er op straat werd gegooid. In de laatste maanden van 2021 is het aantal overtredingen afgenomen, aldus de gemeente.

Het ROC Mondriaan onderzoekt in overleg met de gemeente Rijswijk en de gemeente Delft of de poort aan de kant van de Vliet open kan. Hierdoor kan de ingang aan de Pauwhof kant mogelijk gesloten worden. Daarnaast heeft het ROC de huisregels aangepast. Hierin staat niet meer dat studenten in de openbare ruimte kunnen parkeren en wordt er aangestuurd op het reizen met OV. Ook spreekt het ROC nieuwe studenten jaarlijks actief aan op hun gedrag jegens de buurtbewoners. Op basis van een parkeerdrukonderzoek op eigen terrein wordt onderzocht of de uitgifte van vergunningen voor het terrein geoptimaliseerd kan worden. Tot slot is het ROC op zoek naar een alternatieve locatie voor de school. Allemaal factoren waardoor de parkeerdruk op de locatie aan de Pauwhof misschien lager wordt.

Na dit interview heeft er een gesprek tussen wethouder Keus en Frank Mazer plaats gevonden. Tevens gaat de wethouder in gesprek met het ROC Mondriaan.