Directeur Saskia Zaat (midden) brengt met twee kleuterjuffen een toost uit op het nieuwe jaar
Directeur Saskia Zaat (midden) brengt met twee kleuterjuffen een toost uit op het nieuwe jaar (Foto: Saskia Zaat)

Vrolijke heropening Rijswijkse scholen

Maandag 10 januari zijn de basisscholen weer opengegaan. Ook in Rijswijk. Een rondvraag langs meerdere Rijswijkse scholen maakt duidelijk wat de scholen, de kinderen en hun ouders hiervan vinden: "Het is zó belangrijk dat de scholen vanaf nu openblijven."

 Debbie van Eijk

Het was gedurende enkele weken even spannend, maar op 3 januari werd bekendgemaakt dat de basisscholen en middelbare scholen in Nederland weer open mochten na de kerstvakantie. “Goed nieuws,” was het eerste dat schoolleider Robert Stewart van OBS Nicolaas Beets dacht. “Ik was heel blij. Kinderen moeten gewoon naar school gaan. Dat is beter voor hun sociale contacten. Kinderen horen op school, niet opgesloten in huis."

Directeur Frédy Beekkerk van Ruth van de Mariaschool merkte het enthousiasme van ouders vooral aan de vele likes op het online communicatieplatform Social Schools.

Kinderchampagne

Ook directeur Saskia Zaat-Holtkamp van De Piramide is een groot voorstander van de heropening. “Voor ieder kind is het beter als hij of zij naar school komt. Om die reden zijn wij ook ruimhartig geweest met de noodopvang. Wel merkten we dat veel mensen die hun kinderen in eerste instantie hadden aangemeld, zich weer terugtrokken omdat ze toch een alternatief hadden gevonden. De ouders op onze school zijn voorzichtig. Bij een besmetting houden ze hun kinderen al snel thuis.”

Op maandag 10 januari waren er veel blije gezichten op school. “We hebben met de kinderen met 

kinderchampagne gezellig geproost op het nieuwe jaar.”

Coronamaatregelen

Waar Saskia in het bijzonder blij mee is, is de vervroegde booster die zij en haar collega’s dankzij de Laurentiusstichting, waar vier Rijswijkse basisscholen onder vallen, al vóór de kerstvakantie hebben gekregen. “Dat was echt top van ons bestuur!” Dankzij die booster, en omdat de Piramide gevestigd is in een vrij nieuw gebouw met goede ventilatiemogelijkheden, verwacht zij dat het aantal besmettingen na de heropening op hun school niet de pan uit zal rijzen. "Dat was vóór de sluiting ook al niet het geval."

Schoolleider Robert Stewart gelooft dat de mondkapjes vanaf groep 6 zullen helpen bij het zoveel mogelijk kunnen openhouden van de scholen. Het voorkomen van besmettingen is vooral belangrijk vanwege het lerarentekort. “Het enige waar ik me zorgen om maak, met de opmars van de Omikron-variant, is het lerarentekort waar alle scholen in de regio mee te maken hebben. Ik geloof wel dat 

"Juf, gaan we gewoon weer normaal verder?"

de maatregelen, zoals mondkapjes, daar gedeeltelijk bij zullen helpen. En bij uitval van leerkrachten zoeken we binnen de hele scholenstichting naar vervanging," aldus Robert.

Frédy Beekkerk van Ruth maakt zich enige zorgen over de veiligheid. "Afstand tot de leerlingen is moeilijk te bewaren; vooral in de kleuterklassen." Wel prijst zij de ouders van haar leerlingen om hun solidaire houding in de corona-omstandigheden. "Hoewel de regels vanuit de GGD regelmatig veranderen, zoals het snottebellenbeleid dat vlak voor Sinterklaas weer werd aangepast, of het thuishouden van kinderen - kleine groepjes of hele klassen -, blijven de ouders van onze leerlingen altijd goed meewerken. Dat is heel fijn. Wij geven zelftests mee naar huis, en vertrouwen erop dat ouders daar verstandig mee omgaan, zonder dat verder te hoeven controleren. Het vertrouwen dat wij in ouders hebben en zij in ons; daarin schuilt onze kracht."

Lees verder op pagina 3


Geen stembureau Huis te Lande: CDA trekt aan bel

In de wijk Huis te Lande is er geen stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Dat is voor het eerst.

Bij eerdere verkiezingen waren er twee stemlokalen in de wijk gevestigd. Huis te Lande is een aparte wijk met veel appartementen. Er wonen relatief veel ouderen, waarvan een deel slecht ter been is. Vooral voor mensen met een rollator is het lastig over het viaduct te gaan om in de nabijgelegen wijk te komen. De CDA-fractie heeft daarom op 7 januari een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zij wil onder meer weten waarom er geen stembureau in de wijk is, of het verkiezingsproces nog wel toegankelijk blijft voor alle inwoners, welke pogingen er zijn ondernomen om een stembureau te vestigen in de wijk, en of het mogelijk is er alsnog een stembureau in te richten.

Aan de La Bouchèrelaan was vroeger een stembureau